03.12.2017 / PRZEPISY
to tradycja, z której nigdy nie wyrośniemy! świąteczna playlista, zapach świeżo wyrobionego ciasta, ręce umorusane w mące & niekończąca się ilość foremek… skoro grudzień, to świąteczny klimat, a jak najlepiej GO poczuć? organizując wspólne pieczenie pierników!
Dziś dzielimy się więc z Wami sprawdzonym przepisem na pierniki Babci Cecylii – czyli babci Madzixa, który sprawi, ze Wasze korzenne ciastka nabiorą doskonałego smaku & będą turbo puszyste! Krótka lista składników, duuuużo wyrabiania ciasta i mnóstwo zabawy! Zaproście rodzinkę, znajomych, odpalcie „All I want for Christmas”, kubki wypełnijcie herbatką lub gorącym winem i rozpocznijcie przepyszną przygodę ku najlepszym, domowym piernikom w Polsce! Ostrzegamy – podane składniki wystarczą Wam na 2 kg ciasta – jeśli celujecie w mniejszą ilość, dostosujcie przepis pod siebie.
SKŁADNIKI
Co potrzebujesz do całego procesu? Oprócz składników, niezbędna będzie duża micha, w której przetrzymasz ciasto, wałek & duża deska (może być też drewniany blat stołu) – do wyrabiania i wałkowania ciasta, ulubione foremki (polecamy rozejrzeć się w sklepach typu Tupperware) – ważne, by kształty były dość proste, bo im bardziej skomplikowane wzory, tym pierniki mogą wyjść twarde (np. ie polecamy tych z IKEA) no i doskonały humor & obecność znajomych buzi! Jedziemy!
WYKONANIE
WSKAZÓWKI
Udało Wam się wykorzystać nasz przepis w Waszej kuchni? Zróbcie zdjęcie gotowych pierników i oznaczcie nas @mytujemy oraz #mytujemy na Instagramie. Na pewno Was odnajdziemy!