to tradycja, z której nigdy nie wyrośniemy! świąteczna playlista, zapach świeżo wyrobionego ciasta, ręce umorusane w mące & niekończąca się ilość foremek… skoro grudzień, to świąteczny klimat, a jak najlepiej GO poczuć? organizując wspólne pieczenie pierników!
Dziś dzielimy się więc z Wami sprawdzonym przepisem na pierniki Babci Cecylii – czyli babci Madzixa, który sprawi, ze Wasze korzenne ciastka nabiorą doskonałego smaku & będą turbo puszyste! Krótka lista składników, duuuużo wyrabiania ciasta i mnóstwo zabawy! Zaproście rodzinkę, znajomych, odpalcie „All I want for Christmas”, kubki wypełnijcie herbatką lub gorącym winem i rozpocznijcie przepyszną przygodę ku najlepszym, domowym piernikom w Polsce! Ostrzegamy – podane składniki wystarczą Wam na 2 kg ciasta – jeśli celujecie w mniejszą ilość, dostosujcie przepis pod siebie.
SKŁADNIKI
- 2 kg mąki
- 80 dkg miodu (musi być meeega dobrej jakości!)
- 80 dkg cukru pudru
- 10 dkg margaryny
- 8 jajek
- 4 torebki przyprawy do pierników
- 4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 3 łyżki kakao
Co potrzebujesz do całego procesu? Oprócz składników, niezbędna będzie duża micha, w której przetrzymasz ciasto, wałek & duża deska (może być też drewniany blat stołu) – do wyrabiania i wałkowania ciasta, ulubione foremki (polecamy rozejrzeć się w sklepach typu Tupperware) – ważne, by kształty były dość proste, bo im bardziej skomplikowane wzory, tym pierniki mogą wyjść twarde (np. ie polecamy tych z IKEA) no i doskonały humor & obecność znajomych buzi! Jedziemy!
WYKONANIE
- Do wielkiej miski wsypujemy: mąkę przesianą przez sito, przyprawę do pierników, trochę kakao, sodę oczyszczoną oraz 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
- W osobnej misce przygotowujemy: jajka, w kolejnej: cukier puder.
- Na patelni zrumieniamy 8 łyżeczek cukru pudru, potem dodajemy 12 łyżek wody i szybko mieszamy.
- W rondelku rozpuszczamy margarynę oraz miód.
- Z tak przygotowanych składników formujemy ciasto: mąka, cukier puder, jajka, skarmelizowany cukier puder oraz ostudzony tłuszcz z miodem.
- Wyrabiamy ciasto tak, jak na pierogi i odkładamy na kilka godzin, by stężało.
WSKAZÓWKI
- Gotowe pierniczki przechowujcie w zamkniętych pudełkach – najlepiej puszkach. Wtedy nieco zmiękną i będą jeszcze bardziej aromatyczne!
- Mąka to podstawa przy wałkowaniu i wyrabianiu ciasta – używaj jej, by zadbać o to, by ciasto nie kleiło się do blatu, a foremki łatwo wypuszczały gotowego piernika na tacę.
- Po wyjęciu tacki z piernikami z piekarnika warto oczekać kilkanaście minut – niech ciasto dojdzie do siebie, a Ty przynajmniej nie poparzysz sobie paluszków! POWODZENIA!
Udało Wam się wykorzystać nasz przepis w Waszej kuchni? Zróbcie zdjęcie gotowych pierników i oznaczcie nas @mytujemy oraz #mytujemy na Instagramie. Na pewno Was odnajdziemy!