28.03.2021 / POZNAń
Kolejne Pandemiczne święta wielkanocne nadchodzą. Poznańskie restauracje prześcigają się z propozycjami świątecznych pyszności, a my wybieramy te najciekawsze! Zestawienie subiektywne.
Kolejność miejsc w zestawieniu przypadkowa. Wrzuciliśmy tutaj miejsca, których jakości jesteśmy pewni, bo albo jedliśmy testowo dania albo korzystamy z ich usług często i gęsto. Na grupie MYTUJEMY POZNAŃ jest post, w którym możecie odnaleźć więcej propozycji.
1/ NADZIEJA, Zwierzyniecka 3 / tutaj KOMPLETNA lista dań
2/ POCHLEB, Al. Marcinkowskiego 20 (w podwórzu) / tutaj KOMPLETNA lista dań
Marzysz o bezglutenowej i wegańskiej Wielkanocy? Tutaj odnajdziesz propozycje dla Ciebie. Sernik z lukrem i skórką pomarańczową smakuje wybornie w towarzystwie aromatycznej kawy. Pieczywo na zakwasie z ich pracowni super sprawdza się z hummusem i świeżymi warzywami.
3/ WYPAS, Jackowskiego 38 / tutaj kompletna lista dań
Teraz nie tylko Poznań może posmakować WYPASu. Od niedawna uruchomili również wysyłkę słoików z ich wielkanocnymi tofurnikami, które dotrą nawet do Pcimia Dolnego. Klasyczny z pomarańczą i rodzynkami na ciasteczkowym spodzie, Wanilia + solony karmel z masłem orzechowym /GF, Kremowa chałwa / GF – to ich propozycje, które umilą świąteczne przygotowania. Oferta ograniczona czasowo.
4/ BO.POZNAN, Kościuszki 84 / tutaj kompletna lista dań
Tradycyjne dania kuchni polskiej (wielkopolskiej?), pasty i pasztety, a do tego wyglądające jak milion dolarów babki cytrynowe na domowym limoncello, wegański mazurek z czekoladą, maślana babka ucierana z amaretto i pomarańczą i wiele innych.
5/ FROMAŻERIA, Ratajczaka 27 / tutaj kompletna lista dań
Jeśli chcecie zaskoczyć siebie i bliskich niestandardowymi smakami serów oraz win, to ta rekomendacja może okazać się dla Was zbawieniem. Ogromna wiedza właściciela na temat tych produktów na pewno przyda się w kompletowaniu koszy prezentowych.
6/ PAPAVERO, 3 maja 46 / tutaj kompletna lista dań
Z całego świątecznego menu polecamy w szczególności Pasztet z dziczyzny i Pasztet staropolski z suszonymi śliwkami. Jedno z niewielu miejsc specjalizujących się w dziczyźnie. Mają też super Zraz z jelenia i Pieczeń z królika w sosie musztardowym z gorczycą.
7/ RYNEK, Bukowska 3 / tutaj kompletna lista dań (WSPÓŁPRACA)
W menu znajdziecie świąteczne klasyki takie jak żurek, czy jaja faszerowane, ale także dania w nowej odsłonie, przygotowane według wyjątkowych receptur Szefa Kuchni Jakuba Ignyś. Jeśli chcecie poznać historie tego miejsca, poczytać o nim więcej, to polecamy nasz archiwalny wpis na Instagramie.
8/ BLONDE & BIKINI, Krysiewicza 3A / tutaj kompletna lista dań.
Żurek, Krem chrzanowo-ziemniaczany, Biała kiełbasa własnej produkcji, faszerowane jaja, cielęcina souse vide z sosem vitello tonatto… jest klasyka, ale na pewno nie ma miejsca na nudę na talerzu.
9/ DRAM BAR: COCKTAILS & KITCHEN, Stary Rynek 92 / tutaj kompletna lista dań
Jeden z niewielu momentów, w którym możecie zamówić u nich ajerkoniak marcepanowy i pomarańczowy, likier słony karmel i tajemnicze „ELIXIRY”, które mogą uatrakcyjnić jeden z wielkanocnych wieczorów.
10/ PARLE PATISSERIE, Grunwaldzka 33c / tutaj kompletna lista dań
W zeszłym roku skusiliśmy się na ich faszerowane pastą chrzanową jajka (z wędzonym łososiem i kawiorem) oraz pastą z avocado i to był jeden z świątecznych faworytów dla wszystkich domowników Mateo. Były przepyszne, a przy tym bardzo subtelne, nie zapychające.
Jeśli możesz z ręką na sercu polecić jakiś inny catering, dodaj go w komentarzu pod tym artykułem.
Partnerem artykułu została restauracja Rynek. Na naszych pozostałych mediach pokażemy ich ofertę bardziej szczegółowo.