Po 18 latach działalności diametralnie zmienili swoje wnętrza, ale dobry smak pozostał. Chętni na nowe wyzwania, otwarci na prawdziwych foodiesów – to właśnie Papavero. Poznajcie ten lokal z kuchnią europejską, bo ich historia jest naprawdę wyjątkowa!
CZYM JEST PAPAVERO?
Papavero to restauracja średniej wielkości przy ulicy 3 Maja 46. Gości w tym miejscu karmią od 2002 roku. To szmat czasu, wielki szacun! Sama nazwa Papavero to z włoskiego „mak”. Przepiękny kwiat o czerwonej barwie w nazwie to w naszej opinii synonim świadomości, odważnego podejścia do gastronomii, nieszablonowości i szczerości. Zielone liście, wijące się do nieba łodygi… to z kolei metafora zdolności do eksperymentowania i wprowadzania w życie nowości.
JAKIE DANIA ZJECIE W PAPAVERO?
Papavero to kuchnia europejska, umiejętnie połączona z elementami kuchni polskiej. Menu to istne bogactwo smaków i każdy powinien znaleźć w nim coś dla siebie. Papavero serwuje przepyszne ryby (sezonowo zjecie tam Dorsza Skrei, który jest absolutnym sztosem) i owoce morza, polskie sezonowane steki, makarony, pożywne a zarazem lekkie sałatki. Jakie słowo przychodzi nam do głowy podsumowując ten akapit? Przede wszystkim SEZONOWOŚĆ. Jest ona w tym miejscu wartością priorytetową, a aktualizowane niemalże co miesiąc menu… jest tego najlepszym dowodem! Doszły nas też słuchy, że np. zioła i wiele warzyw uprawiane są przez ich kucharza w jego własnym ogródku – świeżo, a na dodatek BIO, bo nie używa on żadnych nawozów i innych chemicznych wspomagaczy.
„Chcieliśmy, aby było u nas smacznie, a jednocześnie cenowo przystępnie. Dbamy o jakość produktów, produkty pozyskujemy od sprawdzonych dostawców… lub z ogródka. Sami nigdy nie podalibyśmy gościom czegoś, co jest nieświeże albo wątpliwej jakości, czego sami nie włożylibyśmy do swojego garnka w domu.” – podkreślają Wiktoria i Paweł, właściciele Papavero.
Karta PAPAVERO w telegraficznym skrócie dla Was: tatar z łososia atlantyckiego, scampi w sosie czosnkowo-śmietanowym, befsztyk tatarski, ośmiornica z pietruszkową oliwą, Carbonara z pancettą, Sycylijska zupa z krewetkami, Tagliatelle z krewetkami, Ravioli z udźcem sarnim, wątróbka cielęca… i inne!
JAKIE TRUNKI SKOSZTUJECIE W PAPAVERO?
Papavero to wina i koktajle. Te pierwsze są starannie wyselekcjonowane przez właściciela, drugie dopieszczone przez właścicielkę i zaangażowanych w proces powstawania koktajlowej karty barmanów. Wina sprzedawane są także na kieliszki, a więc nie musicie się bać, że stracicie majątek… kusząc się na kolejne butelki. Wypijecie tam wina musujące, białe oraz czerwone, a o całej ofercie opowiedzą Wam zorientowani w temacie kelnerzy. Koktajle zaś to klasyki – Aperol Spritz, Mojito, Negroni, Whisky sour czy Bloody Mary.
WNĘTRZA Z NOWEGO JORKU!
Papavero to wnętrza, które zasługują na wyróżnienie. Sama kamienica, w której mieści się Papavero jest przepiękna, stworzona według projektu Rogera Sławskiego. Za każdym razem kiedy przekraczamy próg tej restauracji coś nas zaskakuje! A to kwieciste dodatki, a to złote świeczniki i inne akcesoria na stole, a to doskonale wypolerowane sztućce, a to lustrzane wstawki na ścianach czy lekko turkusowe (mega wygodne) krzesła. Interior Papavero inspirowany jest Stanami Zjednoczonymi. Siedząc tam czujemy nowojorski klimat, aż decydujemy się na szybkie spojrzenia w kierunku ulicy, aby mieć pewność, że wciąż jesteśmy w Poznaniu… a nie np. na Manhattanie! Stłumione światła tworzą klimat, przyozdabiają spotkania w przepiękne wspomnienia, nadają im odpowiedniego anturażu. No dobra, może trochę popłynęliśmy. Ale to prawda! Trzeba przekonać się na własne oczy.
NA JAKIE OKAZJE NADAJE SIĘ PAPAVERO?
Papavero to restauracja, która odnajdzie się w przeróżnych rodzinno-zawodowych sceneriach. Można wyliczać w nieskończoność, ale podrzucimy Wam te, naszym zdaniem, najbardziej popularne okazje wśród poszukiwań, np. naszej grupie MYTUJEMY POZNAŃ. Papavero nada się na: randkę, kolację z przyjaciółką, spotkanie biznesowe, urodziny, rocznicę, kolację Walentynkową, wieczór integracyjny, samotny obiad lub chwilę relaksu w wersji „single”, małe przyjęcie weselne, wieczór z winem w gronie najbliższych, single nights czy obiad po absolutorium. Często pytacie nas o powyższe, dlatego przytaczamy to w tym miejscu, aby nic Wam nie umknęło. Pamiętajcie także o tym, że Papavero może wyjść na przeciw Waszym indywidualnym potrzebom, mogą np. przygotować potrawy spoza menu.
„Wierzymy, że każdy może spędzić u nas miło czas. Dbamy o szczegóły – zarówno w wystroju jak i na talerzach, bezustannie doszkalamy personel i zbieramy opinię od naszych gości. Dopytujemy, analizujemy, planujemy… a zaraz potem ZMIANY wdrażamy to w życie’ – Podkreśla właścicielka.
Tak, jeśli idzie o personel to zasługuje on na wielkie brawa. W pełni się z tym zgadzamy. Panowie są klasą samą w sobie. Schludni, zawsze pachnący, potrafiący odpowiedzieć nawet na najbardziej trapiące gości pytania. Ich sylwetki można by śmiało umieszczać w podręcznikach do gastronomii, w rodziale o profesjonalnej obsłudze.
NASZ FAWORYT
Naszym faworytem z całego menu jest słynna kaczka, która znajduje się karcie niezmiennie od powstania restauracji. Podawana jest z modrą kapustą, lekko doprawioną suszoną śliwką i porzeczkami, na domowych pyzach (przygotowywane w pracowni Papavero). Uwielbiamy ten moment, w którym kaczuchę oraz pyzy traktujemy aromatycznym brązowym sosem. Całość rozpływa się w ustach, ale dopiero po połączeniu wszystkich smaków osiąga się… jedzeniową idyllę. Łapiemy się niejednokrotnie w Papavero na tym, że mimo różnorodności w karcie i sporej ilości nowości… wybór pada właśnie na to danie. Ta pozycja ma w sobie coś przyciągającego, smakuje wybornie, a my nie będziemy z tym walczyć. Po prostu siadamy i zjadamy ją w całości. Dobra wiadomość jest taka, że kaczkę możecie zamówić tam w wersji 1/4 lub 1/2 – dla tych, którzy jedzą trochę mniej lub zwyczajnie chcą zostawić miejsce na inne pyszności z ich kuchni.
CO ICH WYRÓŻNIA?
Na wyróżnienie w lokalu zasługuje na pewno menu lunchowe, które dostępne jest od poniedziałku do piątku w godzinach od 12:00 do 16:00. Składa się z dwóch pozycji – dania pierwszego (zazwyczaj dwie zupy do wyboru) oraz dania drugiego (pełnoprawne obiadowe dania, zazwyczaj można dokonać wyboru spośród 3 propozycji). Do tego Papavero dorzuca wodę. Cały set lunchowy kosztuje 28 PLN. To całkiem rozsądna cena, biorąc pod uwagę, że dania są naprawdę godnych rozmiarów, nie degustacyjne, a do tego super sycące.
WAŻNE INFO – ZAPAMIĘTAJ
Adres: ul. 3 maja 46, Poznań
Godziny otwarcia:
Poniedziałek-sobota: 12:00 – 22:00
niedziela: 12:00 – 21:00
Ilość miejsc: około 60 osób (posiadają także odrębną salkę na 12 osób, którą można zarezerwować na wyłączność)
Kanały social media: FACEBOOK + INSTAGRAM
Przedział cenowy: kolacja na osobę z napojem to koszt około 40 PLN / w porze lunch koszt na osobę (dwudaniowy obiad): 28 PLN
Dzielnica: okolice Placu Wolności / Centrum
Wpis powstał dzięki uprzejmości restauracji Papavero. Sam jesteś restauratorem i chciałbyś znaleźć się w sekcji wizytówki? Odezwij się na kontakt@mytujemy.pl.