Poznańska gwara jest przepiękna! Dzisiaj na ruszt bierzemy jedzenie. Ciekawe, które ze słów było wam do tej pory nieznane… A może mamy do czynienia z jakimś lokalnym patriotą, który zna wszystkie? Sprawdźmy.
- Aintopf – potrawka jednogarnkowa
- Ajsbana – golonka
- Amerykany – ciastka biszkoptowe
- Betki – grzyby
- Bonbony – cukierki
- Chabas – mięso
- Chapsnąć – ugryźć
- Czerstwy – nieświeży (np. O pieczywie)
- Damasceny – śliwki węgierki
- Drzuzgawki – truskawki
- Fefermyncki – cukierki miętowe
- Galart – galareta z mięsa
- Glanc – lukier
- Grycha – stara bułka
- Hyćka – czarny bez
- Karmonada – schab
- Klemy – landrynki
- Kromka – piętka chleba
- Lura – słaba kawa
- Młodzie – drożdże
- Parzybroda – kapuśniak z włoskiej kapusty
- Plyndze – placki ziemniaczane
- Pyra – ziemniak
- Redyski – rzodkiewki
- Spucnąć – zjeść
- Szagówki – kopytka
- Szneka – drożdżówka
- Sznytka – kawałek chleba
- Ukrychnąć – ukroić
- Upitrasić – ugotować
Tej! Podaj ten tekst dalej. Niech zobaczy go wuchta wiary!