POZNAŃSKIE SŁOIKI – ZAWEKOWANE DANIA NIE TYLKO NA ŚWIĘTA

Jedzenie w szklanych słoikach przeżywa Renesans. Wszystko za sprawą pandemicznej kreatywności restauratorów. Sprawdźmy, co udało się zawekować poznańskim kucharzom.

Na co dzień słoiki służą nam już od pokoleń. Wykorzystujemy je do pasteryzacji różnych produktów spożywczych i transportu. Nierzadko słoiki bywają też obiektem drwin. Wszak słoik to określenie ludności napływowej do wielkich miast. I tak tez powstał żart, w którym to autobus dojeżdżający do np. stolicy nazywa się „słoikobusem”, a korki na autostradzie „rozbijaniem się słoików”.

POZNAŃSKIE SŁOIKI – AUTORSKI WYBÓR NAJCIEKAWSZYCH PROPOZYCJI OD LOKALNYCH RESTAURACJI.

PROPOZYCJA 1 – GLTUEN TAK – KUCHNIA I PIECZYWO

Zdecydowane odkrycie w 2020 roku. Miejsce niepozorne, a częstuję tak pysznymi daniami, że pamięta się o nich długo. Koniecznie spróbujcie ich domowego ketchupu bez zagęstników i konserwantów, a do zamówienia dodajcie francuskie pieczywo do chrupania. Dla zachęty i dalszej motywacji do działania nie mogliśmy ich tutaj nie wstawić, taki debiut u nas w blogowej rzeczywistości. Ich delikatesy zobaczycie tutaj.

  • Domowy ketchup
  • Kiełbasa biała w słoiku
  • Zestaw obiadowy zupa + chleb (zupa codziennie do wyboru, menu publikowane na ich fanpage’u)

 

PROPOZYCJA 2 – RESTAURACJA A NÓŻ WIDELEC

A Nóż Widelec to jedna z najbardziej popularnych restauracji z nowoczesną kuchnią polską i ukłonem w kierunku dobroci regionu. Nie musicie obawiać się jakości, liczne rekomendacje tego konceptu na naszej grupie mówią same za siebie. Joanna, jedna z naszych czytelniczek napisała: „A Nóż Widelec, robi obłędnie pyszne słoiki! Szczególnie pasty z wędzonym twarogiem lub rybką i krem czekoladowy. No i szczawiowa! <3”. Korzystajcie do woli. Szczegóły tutaj.

  • Domowy rosół z kaczki
  • Klasyczny polski żurek na domowym zakwasie
  • Krem z topinamburu

 

PROPOZYCJA 3 – LA RUINA I RAJ

Kultowe poznańskie miejsce zrobiło coś, na co nie odważyłby się nikt inny. Zamknęli swoje serniki w słoikach. I tak sprawili, że sernikowe szaleństwo ogarnęło całą Polskę. Dwoją się i troją, a zamówień wciąż przybywa. Desery od Raju w słoikach wytrzymują około 3 dni w lodówce. Można zamawiać je tutaj z odbiorem własnym lub z kurierem.

  • Berlin tajemniczy
  • Berlin 169 pistacjowy
  • Czekolada słodko-słona z orzeszkami

 

PROPOZYCJA 4 – WERANDA FAMILY

Rodzinne restauracje również nie próżnują i wekują, co trzeba. W swoim sklepie internetowym sprzedają kultowe konfitury, znane niejednemu sosy vinaigrette do sałatki (polecamy nowość – jego żurawinową odsłonę) oraz miody i czekoladę. By ułatwić wybór stworzyli również boxy prezentowe w kilku wersjach. Jednak to nie wszystko… można od nich zakupić również dania kuchni polskiej. Stoiska z ich przysmakami znajdziecie także w galerii Posnania, King Cross Marcelin, Avenida Poznań oraz MAKRO Poznań.

  • Konfitura malinowa z płatkami róż
  • Miód wielokwiatowy
  • Sos vinaigrette żurawinowy

 

PROPOZYCJA 5 – BO POZNAŃ

Borys i jego niezawodna ekipa dostarcza wrażeń nie tylko w Poznaniu. Ich słoiki możecie zamawiać innych polskich miast. Gwarancją jakości może być nasza wieloletnia przygoda z tym konceptem, stamtąd zawsze wychodziliśmy zadowoleni. Jeśli Bo. decyduje się na tworzenie czegoś, to nie ma tutaj lipy – jest konkretnie, sycąco i smacznie. Tutaj link do sklepu.

  • Pate z wątróbki z palonym masłem tymiankowym
  • Kimchi z Bo
  • Vinaigrette klasyczny, który kojarzymy z sałatek do śniadań

 

PROPOZYCJA 6 – PAPAVERO

Smak. Atmosfera. Wieloletnia restauracyjna tradycja Papavero. Wszystko w opcji na wynos. Podczas pierwszej fali COVID stworzyli autorskie delikatesy, teraz sprzedają klasyki swojego sezonowego menu w słoikach. Dostępne na ten moment grudniowe przystawki możecie zamawiać tutaj: www.papavero-poznan.pl. Jesteśmy przekonani, że jeśli zadzwonicie do nich, to przygotują również inne dania w słoikowej odsłonie, wystarczy poprosić. Dużą popularnością w tej restauracji cieszą się sety obiadowe, np. z kaczką i rosołem w słoiku w zestawie dla 4 osób. Sprawdźcie!

  • Śledź w śmietanie z kwaśnym jabłkiem, kalarepą, cebulą i marynowaną gorczycą (17zł)
  • Śledź w sosie z pomidorów z cebulką, rodzynkami, gorczycą i miodem lipowym (17zł)
  • Polędwiczka z dorsza po grecku w sosie z pomidorów i warzyw julienne (22zł)

 

PROPOZYCJA 7 – MODRA KUCHNIA

Był Łazarz w zestawieniu, czas na jeżyckich przedstawicieli! Modra to kameralne miejsce, którego sercem jest otwarta kuchnia. Menu inspirowane jest tradycją ludową Polski i Europy. Nie raz wspominamy ich kulebiaki, ale póki gastronomia w zawieszeniu… pora na delektowanie się słoikami. U nich nie ilość, a jakość ma ogromne znaczenie. Wszystko dopieszczone i smaczne. Menu wynosowe, także dania w słoikach znajdziecie tutaj.

  • Śledzie w olewju rzepakowym w korzennej zalewie z wędzoną śliwką i cebulą
  • Kremowa zupa grzybowa zakwaszona żurem, z łazankami
  • Słodkości: creme brulee pomarańczowy lub beza modrowa z musem chałwowym z wiśniami – obie opcje w słoiczkach

 

PROPOZYCJA 8 – POŁUDNIE

O nich nigdy się nie boimy, ten smak zawsze się broni. Mała manufaktura makaronu z argentyńskim twistem. Tam tango, tam smak, tam miłość do gotowania i radość z prowadzenia gastro. Z nimi można przejść i przetańczyć swoje. O słoiki koniecznie podpytajcie, zapewne wyjmą dla Was coś spod lady. Tutaj info o jednym z nich.

  • Śliwka w czekoladzie

 

PROPOZYCJA 9 – ZDOLNI

Ze zdolnymi jak jest każdy wie…SMACZNIE! Czym się wyróżniają? Na pewno cenami. Za 25 zł możecie mieć naprawdę solidny obiad na 2-3 razy. Zdolne sosy w słoikach są treściwe, a przy okazji sprawdzają się jako rozwiązanie na szybki i prosty posiłek bez zbędnych konserwantów i ulepszaczy. Wyobraźcie sobie prezent w postaci zdolnego słoika… To musi być miód dla kubków smakowych u jakiegoś wyszukanego smakosza. Wspierajcie gastro!

  • Krem piernikowy
  • Fudge – domowa krówka
  • Zdolny sos boloński & inne

 

PROPOZYCJA 10 – WYPAS

Jedna z naszych ulubionych „zielonych” miejscówek z poznańskich Jeżyc. Tam każde danie jest turbosmaczne, a ich delikatesy wypełnione są po brzegi słoikami z przeróżnym „wkładem”. W słoikach znajdziecie u nich gotowe dania, zupy, kiszonki, fake meat, sosy i dressingi. Tutaj podejrzyjcie wszystkie propozycje.

  • Bigos ze skwarkami sojowymi
  • Leczo z wędzonym tofu
  • Sos boloński z groszkiem

 

CIEKAWOSTKA: Mamy Muzeum Słoików Świata w stolicy! Zostało otwarte w Muzeum Techniki i Przemysłu, mieszczącym się w Pałacu Kultury i Nauki w Warszawie. Słoiki pogrupowane zostały według tematów: „Słoiki domowe”, „Botanika ze słoika”, „Leki nie tylko z apteki’, „Spiżarnia”, „Kosmetyki i słoiki, „Cuda niewidy”, „Mechanika ze słoika”. Ciekawe czy pracownikom muzeum uda się odczarować znaczenie słowa „słoik” w stolicy…

Zdjęcia w artykule pochodzą ze sklepów internetowych lub fanpage’y poszczególnych restauracji. 

Podoba Ci się ten tekst? Podaj dalej i wspomóż gastro zasięgiem i lajkami.