06.12.2018 / POZNAń
Powrót do smaków dzieciństwa? Tradycyjny smak i masa wspomnień? Do tego możliwości silnie rozgrzewające? Polskie przysmaki też potrafi zaognić niejednego zmarzlaka.
GDZIE I JAK ROZGRZAĆ SIĘ W POZNANIU?
BARSZCZ – kwaśna zupa z burakami ćwikłowymi… z uszkami jej do twarzy i smaku
✹ Massimiliano Ferre, Plac Wolności 14
✹ Mimo usilnych poszukiwań, w większości lokali Barszcz jest tylko sezonowym lub lunchowym gościem, a szkoda!
ŻUREK – zakwaszana zupa mączna, często podawana w chlebie… więc jest co jeść
✹ Chłopskie Jadło Fredry, Fredry 12
✹ Kuchnia Wandy, Święty Marcin 76
✹ Ratuszova, Stary Rynek 55 – sprawdzone miejsce w większym gronie
ROSÓŁ – niezagęszczana zupa na wywarze mięsno-warzywnym
✹ Papavero, 3 maja 46
✹ Modra Kuchnia, Mickiewicza 18/2 – dobry adres na Jeżycach
✹ Hyćka, Rynek Śródecki 17
GOLONKA – część goleni, rodzaj mięsa wieprzowego… niektórym na widok tego mięska świecą się oczy
✹ Drevny Kocur, Święty Marcin 11
✹ Ceska Hospoda, Żydowska 26
✹ Massimiliano Ferre, Plac Wolności 14 – z sentymentu do miejsca
PIEROGI Z PIECA LUB WODY – chyba przedstawiać ich nikomu nie musimy
✹ NA WINKLU, Śródka 1- pierogowe top of the top
✹ WAŁEK, Naramowicka 215
✹ LOKALNA, Dominikańska 7
✹ PIEROGOWE LOVE, Wszystkich Świętych 6 – opcja na dowóz idealna
ŻEBERKA – każdy z nas zna niejednego, który nie może się im oprzeć
✹ DOMU, Wrocławska 18 – zamówcie, a przekonacie się, że jedzenie ŻEBEREK tam to WYDARZENIE ROKU
✹ Whiskey in The Jar, Stary Rynek 100
✹ Lars, Lars & Lars, Wojskowa 4 – w pikantnej marynacie bbq z frytkami i coleslawem
PLACEK ZIEMNIACZANY LUB PO WĘGIERSKU – wyczuwamy deficyt tych pyszności w całym mieście, restauratorzy halo!
✹ PYRA BAR, Strzelecka 13
✹ ZDOLNI, Piekary 24
SCHABOWY – chrupiąca panierka, duży rozmiar, niepowtarzalny smak – schab łączy w sobie to wszystko
✹ SZAGÓWKA, Gwarna 10
✹ UGRYŹ, Kwiatowa 1
✹ A NÓŻ WIDELEC, Czechosłowacka 133
✹ PROJEKT KUCHNIA, Półwiejska 42 – schab ze świni złotnickiej
✹ ZDOLNI, Piekary 24 – największy kawał mięcha w mieście
KOPYTKA (inna nazwa: SZAGÓWKI) – glutenowe przysmaki, kojarzące nam się z babcinym wielkim stołem i dłońmi pobrudzonymi od mąki.
✹ SZAGÓWKA, Gwarna 10 – z okrasą i boczusiem, top of the top jeśli idzie o kopytka
✹ 4 ALTERNATYWY, Piekary 8 – w nieco bardziej zakręconym stylu
Dodatkowo na zimę polecamy Grzane Wino, przykładowe adresy znajdziecie TUTAJ. A gdy bardziej w głowie Wam podróże… niż patriotyzm – zajrzyjcie do EGZOTYCZNEJ WERSJI rozgrzewającego tekstu.