jesień to bardzo inspirujący czas dla nas, szczególnie pod względem gotowania! leniwe, weekendowe poranki wykorzystujemy na testowanie nowych opcji śniadaniowych w zaciszu swojego domu. tym razem przygotowaliśmy dla was przepis na iście paryskie śniadanie, czyli jajko cocottE! sprawdźcie nas przepis już teraz!
SKŁADNIKI:
świeży szpinak
czosnek
2 jajka
śmietanka 12%
ulubione zioła
ser feta lub ser kozi
2 jajka
świeże pieczywo
sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Na samym początku przygotuj szpinak. Podsmaż go na maśle z dodatkiem świeżego czosnku przez kilka minut, aż zrobi się miękki.
Przygotuj kokilki, wysmaruj je masłem, przełóż na dno trochę szpinaku, dodaj kozi ser, zioła, 2 łyżki śmietany do każdej porcji, a na samym końcu wbij jedno jajko, posypując je solą i pieprzem.
Umieść kokilki w naczyniu żaroodpornym na papierze do pieczenia i zalej je gorącą wodą mniej więcej do połowy kokilek.
Wstaw całość do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na ok. 6-7 minut (w zależności od tego, jakie jajka lubisz).
Wyjmij dania z piekarnika, przygotuj świeży chleb i kubek ulubionej herbaty i gotowe!
źródło: Pinterest
Jeżeli nie posiadacie kokilek, zainspirujcie się powyższymi zdjęciami – do stworzenia przepysznego śniadania z jajkiem cocotte w roli głównej z łatwością wykorzystacie także inne naczynia!
Śledźcie nasze kulinarne przygody na naszym Instagramie oraz IG Stories. A jeśli uda Wam się ugotować coś z naszego przepisu, koniecznie oznaczcie swoje foto #MYTUJEMY!
Nasza strona korzysta z plików cookies oraz podobnych technologii, aby zapewnić prawidłowe funkcjonowanie, analizować ruch, personalizować treści i dostosowywać reklamy do Twoich preferencji. Klikając „OK”, wyrażasz zgodę na wykorzystanie plików cookies zgodnie z naszą Polityką Prywatności i Polityką Cookies. Możesz zarządzać ustawieniami cookies w swojej przeglądarce