PRZEPIS NA ZAPIEKANKĘ Z PIECZARKAMI NA BAGIETCE / szybka kolacja

Ciągnący się ser, aromatyczne chorizo, chrupiąca bagietk. Przedstawiamy Wam przepis na najlepszego zapieksa w mieście. Zrobicie GO w domu i zajmie Wam to jakieś 15 minut (nie wliczamy zakupów).

Porcja dla 3 osób. Jednej udającej dbanie o linie oraz dwóch prawdziwie żarłocznych.

SKŁADNIKI

  • 5 bagietek z piekarni średniej długości
  • 2 papryki czerwone
  • 2 czerwone cebule
  • Ser żółty (wykorzystaliśmy Goudę 0,5 kg)
  • 1 opakowanie pieczarek (my kupiliśmy w Kauflandzie w czarnym pudełku)
  • 2 ogórki kiszone
  • Kilka plastrów chorizo
  • Pół kostki masła
  • Kilka łyżek oliwy z oliwek do podsmażenia pieczarek
  • Przyprawy: oregano & bazylia (lub inne ulubione przyprawy), sól i pieprz
  • Ketchup / Majonez / Sos Czosnkowy – do koloru do wyboru

 

CO JEST POTRZEBNE DO PRZYGOTOWANIA DANIA?

  • PATELNIA
  • TARKA
  • WIELKA MISKA
  • TARKA
  • BLACHA DO PIECZENIA
  • PIEKARNIK & KUCHENKA GAZOWA / ELEKTRYCZNA

 

PRZYGOTOWANIE

  • W pierwszej kolejności rozcinamy bagietkę na pół i smarujemy ją masłem, następnie rozkładamy na blasze do pieczenia.
  • Myjemy pieczarki i ścieramy je na tarce, a następnie podsmażamy na patelni i wrzucamy do miski.
  • Na tarce ścieramy żółty ser i wrzucamy do tej samej miski.
  • Obieramy paprykę i kroimy na kawałki i również wrzucamy do miski.
  • Obieramy czerwoną cebulę, kroimy ją w półksiężyce i wrzucamy do miski.
  • Ścieramy na tarce ogórki i również wrzucamy do miski.
  • Kroimy chorizo na drobne kawałki i dorzucamy do miski.
  • Wszystko co znajduje się w misce dokładnie mieszamy (użyjcie rąk, nie krępujcie się), a następnie rozkładamy na bagietkach.
  • Po rozłożeniu „farszu” na bagietkach, posypujemy je bazylią i oregano lub innymi ulubionymi przyprawami.
  • Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez około 10 minut w temperaturze 220. Rozgrzejcie wcześniej piekarnik, aby poszło sprawnie!
  • Gotowe! Dodaj ketchup / majonez / sos czosnkowy lub inny przygotowany, np. samemu sos.

 

P.S. My te kanapki nazywamy „wymiataczami lodówki”, można na bagietce przypiec wszystko, co nam zostało. Tym samym nie marnujecie żywności i nie chodzicie głodni.

Więcej banalnie prostych przepisów z kuchni MYTUJEMY znajdziecie TUTAJ. Jeśli uda Wam się coś ugotować z nami – wrzućcie fotkę na Insta i oznaczcie @mytujemy lub #mytujemy lub jednym i drugim. Instagram Stories też się liczy w tej grze! Najlepsze udostępniamy.