Ciągnący się ser, aromatyczne chorizo, chrupiąca bagietk. Przedstawiamy Wam przepis na najlepszego zapieksa w mieście. Zrobicie GO w domu i zajmie Wam to jakieś 15 minut (nie wliczamy zakupów).
Porcja dla 3 osób. Jednej udającej dbanie o linie oraz dwóch prawdziwie żarłocznych.
SKŁADNIKI
- 5 bagietek z piekarni średniej długości
- 2 papryki czerwone
- 2 czerwone cebule
- Ser żółty (wykorzystaliśmy Goudę 0,5 kg)
- 1 opakowanie pieczarek (my kupiliśmy w Kauflandzie w czarnym pudełku)
- 2 ogórki kiszone
- Kilka plastrów chorizo
- Pół kostki masła
- Kilka łyżek oliwy z oliwek do podsmażenia pieczarek
- Przyprawy: oregano & bazylia (lub inne ulubione przyprawy), sól i pieprz
- Ketchup / Majonez / Sos Czosnkowy – do koloru do wyboru
CO JEST POTRZEBNE DO PRZYGOTOWANIA DANIA?
- PATELNIA
- TARKA
- WIELKA MISKA
- TARKA
- BLACHA DO PIECZENIA
- PIEKARNIK & KUCHENKA GAZOWA / ELEKTRYCZNA
PRZYGOTOWANIE
- W pierwszej kolejności rozcinamy bagietkę na pół i smarujemy ją masłem, następnie rozkładamy na blasze do pieczenia.
- Myjemy pieczarki i ścieramy je na tarce, a następnie podsmażamy na patelni i wrzucamy do miski.
- Na tarce ścieramy żółty ser i wrzucamy do tej samej miski.
- Obieramy paprykę i kroimy na kawałki i również wrzucamy do miski.
- Obieramy czerwoną cebulę, kroimy ją w półksiężyce i wrzucamy do miski.
- Ścieramy na tarce ogórki i również wrzucamy do miski.
- Kroimy chorizo na drobne kawałki i dorzucamy do miski.
- Wszystko co znajduje się w misce dokładnie mieszamy (użyjcie rąk, nie krępujcie się), a następnie rozkładamy na bagietkach.
- Po rozłożeniu „farszu” na bagietkach, posypujemy je bazylią i oregano lub innymi ulubionymi przyprawami.
- Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez około 10 minut w temperaturze 220. Rozgrzejcie wcześniej piekarnik, aby poszło sprawnie!
- Gotowe! Dodaj ketchup / majonez / sos czosnkowy lub inny przygotowany, np. samemu sos.
P.S. My te kanapki nazywamy „wymiataczami lodówki”, można na bagietce przypiec wszystko, co nam zostało. Tym samym nie marnujecie żywności i nie chodzicie głodni.
Więcej banalnie prostych przepisów z kuchni MYTUJEMY znajdziecie TUTAJ. Jeśli uda Wam się coś ugotować z nami – wrzućcie fotkę na Insta i oznaczcie @mytujemy lub #mytujemy lub jednym i drugim. Instagram Stories też się liczy w tej grze! Najlepsze udostępniamy.