PRZEPIS NA KLASYCZNĄ MIZERIĘ

Towarzyszka wiosenno-letnich obiadów. Smakowita, orzeźwiająca, najlepiej z ogórkami z własnej, domowej uprawy. Każdy dom i gospodyni ma swój sposób na ten dodatek obiadowy…. ale my dziś podzielimy się naszym! Idealnie smakuje w towarzystwie duszonych ziemniaków, jajka sadzonego, kotleta schabowego, buraczków, fasolki czy też białych i zielonych szparagów.

SKŁADNIKI:

  • Świeże ogórki (ilość zależy od Waszych upodobań)
  • Sól / pieprz
  • Jogurt naturalny LUB śmietana (co wolicie)
  • Cukier
  • Ocet

 

WYKONANIE:

  1. Ogórki obieramy i ścieramy na tarce na plasterki.
  2. Umieszczamy warzywa w miseczce, solimy, pieprzymy, przykrywamy i odkładamy na kilkanaście minut do godziny.
  3. Po upływie czasu przecedzamy ogórki (zbierze się od nich woda).
  4. Dodajemy jogurt bądź śmietankę wedle uznania.
  5. Doprawiamy do smaku – u nas w domu używa się do tego odrobiny cukru oraz octu.

 

I gotowe! Serwujemy prosto na talerz bądź w osobnych miseczkach. Dajcie znać, jaki sposób na mizerię mają Wasze mamy i babcie! Z jakimi dodatkami smakuje najlepiej?

Jeśli przygotujecie mizerię w domu, koniecznie wrzućcie zdjęcie na Stories i oznaczajcie @mytujemy. Tylko wtedy będziemy mogli Was odnaleźć!