Towarzyszka wiosenno-letnich obiadów. Smakowita, orzeźwiająca, najlepiej z ogórkami z własnej, domowej uprawy. Każdy dom i gospodyni ma swój sposób na ten dodatek obiadowy…. ale my dziś podzielimy się naszym! Idealnie smakuje w towarzystwie duszonych ziemniaków, jajka sadzonego, kotleta schabowego, buraczków, fasolki czy też białych i zielonych szparagów.
SKŁADNIKI:
- Świeże ogórki (ilość zależy od Waszych upodobań)
- Sól / pieprz
- Jogurt naturalny LUB śmietana (co wolicie)
- Cukier
- Ocet
WYKONANIE:
- Ogórki obieramy i ścieramy na tarce na plasterki.
- Umieszczamy warzywa w miseczce, solimy, pieprzymy, przykrywamy i odkładamy na kilkanaście minut do godziny.
- Po upływie czasu przecedzamy ogórki (zbierze się od nich woda).
- Dodajemy jogurt bądź śmietankę wedle uznania.
- Doprawiamy do smaku – u nas w domu używa się do tego odrobiny cukru oraz octu.
I gotowe! Serwujemy prosto na talerz bądź w osobnych miseczkach. Dajcie znać, jaki sposób na mizerię mają Wasze mamy i babcie! Z jakimi dodatkami smakuje najlepiej?
Jeśli przygotujecie mizerię w domu, koniecznie wrzućcie zdjęcie na Stories i oznaczajcie @mytujemy. Tylko wtedy będziemy mogli Was odnaleźć!