Jedzenie w Poznaniu, dzięki któremu przetrwasz mrozy – edycja „POLSKA”

Powrót do smaków dzieciństwa? Tradycyjny smak i masa wspomnień? Do tego możliwości silnie rozgrzewające? Polskie przysmaki też potrafi zaognić niejednego zmarzlaka.

GDZIE I JAK ROZGRZAĆ SIĘ W POZNANIU?

BARSZCZ – kwaśna zupa z burakami ćwikłowymi… z uszkami jej do twarzy i smaku

Massimiliano Ferre, Plac Wolności 14
✹ Mimo usilnych poszukiwań, w większości lokali Barszcz jest tylko sezonowym lub lunchowym gościem, a szkoda!

MASSIMILIANO FERRE

ŻUREK – zakwaszana zupa mączna, często podawana w chlebie… więc jest co jeść

Chłopskie Jadło Fredry, Fredry 12
Kuchnia Wandy, Święty Marcin 76
Ratuszova, Stary Rynek 55 – sprawdzone miejsce w większym gronie

CHŁOPSKIE JADŁO FREDRY

ROSÓŁ – niezagęszczana zupa na wywarze mięsno-warzywnym

Papavero, 3 maja 46
Modra Kuchnia, Mickiewicza 18/2 – dobry adres na Jeżycach
Hyćka, Rynek Śródecki 17

PAPAVERO

GOLONKA – część goleni, rodzaj mięsa wieprzowego… niektórym na widok tego mięska świecą się oczy

Drevny Kocur, Święty Marcin 11
Ceska Hospoda, Żydowska 26
Massimiliano Ferre, Plac Wolności 14 – z sentymentu do miejsca

MASSIMILIANO FERRE

PIEROGI Z PIECA LUB WODY – chyba przedstawiać ich nikomu nie musimy

NA WINKLU, Śródka 1- pierogowe top of the top
WAŁEK, Naramowicka 215
LOKALNA, Dominikańska 7
PIEROGOWE LOVE, Wszystkich Świętych 6 – opcja na dowóz idealna

WAŁEK

ŻEBERKA – każdy z nas zna niejednego, który nie może się im oprzeć

DOMU, Wrocławska 18 – zamówcie, a przekonacie się, że jedzenie ŻEBEREK tam to WYDARZENIE ROKU
Whiskey in The Jar, Stary Rynek 100
Lars, Lars & Lars, Wojskowa 4 – w pikantnej marynacie bbq z frytkami i coleslawem

DOMU

PLACEK ZIEMNIACZANY LUB PO WĘGIERSKU – wyczuwamy deficyt tych pyszności w całym mieście, restauratorzy halo!

PYRA BAR, Strzelecka 13
ZDOLNI, Piekary 24

ZDOLNI

SCHABOWY – chrupiąca panierka, duży rozmiar, niepowtarzalny smak – schab łączy w sobie to wszystko 

SZAGÓWKA, Gwarna 10
UGRYŹ, Kwiatowa 1
A NÓŻ WIDELEC, Czechosłowacka 133
PROJEKT KUCHNIA, Półwiejska 42 – schab ze świni złotnickiej
ZDOLNI, Piekary 24 – największy kawał mięcha w mieście

SZAGÓWKA

KOPYTKA (inna nazwa: SZAGÓWKI) – glutenowe przysmaki, kojarzące nam się z babcinym wielkim stołem i dłońmi pobrudzonymi od mąki. 

SZAGÓWKA, Gwarna 10 – z okrasą i boczusiem, top of the top jeśli idzie o kopytka
4 ALTERNATYWY, Piekary 8 – w nieco bardziej zakręconym stylu

4 ALTERNATYWY

Dodatkowo na zimę polecamy Grzane Wino, przykładowe adresy znajdziecie TUTAJ. A gdy bardziej w głowie Wam podróże… niż patriotyzm – zajrzyjcie do EGZOTYCZNEJ WERSJI rozgrzewającego tekstu.