Szparagowe szaleństwo trwa! Podrzucamy Wam listę lokali, w których zjecie pyszności z tym warzywem w roli głównej.
Dlaczego ten tekst? Bo w naszej ankiecie na Facebooku: szparagi vs rabarbar wygrały szparagi. Ten drugi pojawia się w restauracjach, ale w zdecydowanie mniej finezyjnych formach i z mniejszą częstotliwością.
W poznańskim szparagowym światku znajdziecie różnorodne propozycje – od klasyków z jajkiem i ziemniaki, poprzez wyszukane dania z rybą, na włoskich wariacjach na temat szparagów kończąc. Poniżej nasz szparagowy przegląd Poznania, który przygotowaliśmy razem z wami (rekomendacje na naszej grupie, FB oraz Instagramie). Było tego dużo więcej, ale wybraliśmy takie top of the top.
1/ PANPANINI, Różana 15. Piadina romagnola z szynką parmeńską i zielonymi szparagami.
2/ MASSIMILIANO FERRE, Plac Wolności 14. Wśród propozycji: krem szparagowy, zestaw wiosenny: szparagi & ziemniaki & jajka sadzone, kurczak faszerowany szparagami, filet z dorsza na czarnej soczewicy ze szparagami.
3/ BAJGLE KRÓLA JANA, Kraszewskiego 15. W menu Bajgiel Lord Asparagus z: zielonymi szparagami smażonymi na rozmarynowym maśle, jajkiem, plastrami sera grana padano, majonezem holenderskim, świeżą bazylią, roszponką, bekonem, prosciutto i serem żółtym (trzy ostatnie opcjonalnie).
4/ DOMU, Wrocławska 18. Smażony sandacz z risotto z tymiankiem oraz szparagami + krem ze szparagów jako zupa sezonowa.
5/ PIZZA NATURALNA, Hetmańska 26. Pizza sezonowa ze szparagami, truskawkami oraz szynką parmeńską.
6/ PIZZA NEL MERCATO, Stary Rynek 52. Pizza sezonowa: sos pomidorowy, mozzarella, pancetta, szparagi, gorgonzola, koperek.
7/ MO.BAR, Wroniecka 18. Przykładowe dania: 1/ Szparagi w sosie maślanym z jajkiem w panierce, crumble z boczku oraz świeżymi ziołami, 2/ Pulled Pork ze szparagami małosolnymi, sosem śmietankowo – serowym, prażoną cebulą i jajkiem sous vide.
8/ INNA PIEKARNIA, Ratajczaka 39. Białe szparagi i Adżyka, jajko sadzone i żytni chleb.
9/ PARLE PATISSERIE, Grunwaldzka 33c. Risotto z zielonymi szparagami.
10/ RESTAURACJA PAPAVERO, 3 maja 46. Przykładowe dania: 1/ Pierogi ze szparagami, zielonym groszkiem i ricottą z palonym masłem szałwiowym, 2/ Filet z sandacza w sosie szafranowym ze szparagami, czarną soczewicą i młodą marchwią, 3/ Polędwiczka wieprzowa w krepinie ze szparagami, buraczanymi szpeclami, botwinką i sosem z redukcji czerwonego wina.
11/ PINCO PALLINO, Garbary 59. Wsród propozycji: 1/ Papardelle szparagi i chipsy z boczku, 2/ Risotto szparagowe, 3/ Bruschetta mozzarella & szparagi.
12/ FALLA, Wawrzyniaka 19. Wrap sezonowy: pieczone szparagi, rabarbarowe BBQ, cukinia, fallafele, świeże warzywa.
13/ MAKARON RESTAURACJA, ul. Nałkowskiej 61. Domowej roboty makaron z dodatkiem szparagów.
14/ MÓWISH MASH, Zwierzyniecka 41. Szparagi z jajkiem, sałatą, pieczywem.
15/ MOJA WINA, Kwiatowa 11. Jajko poche, szparagi, sos holenderski – to jeden z klasyków, który serwowali, ale jesteśmy pewni, że jeszcze coś wymyślą!
16/ CONCORDIA TASTE, Zwierzyniecka 3. Szparagów szukajcie w menu lunchowym i nie tylko. My mieliśmy okazję spróbować: 1/ Terrinę ze szparagów z consomme z zielonego ogórka i mięty z sałatką wakame i sałatą frise oraz 2/ Carbonara z białym szparagiem i jajkiem poche z chipsem z bekonu. Obie opcje pycha!
17/ SUSZONE POMIDORY, św. Czesława 13. Kilka sezonowych propozycji, warto dopytać obsługę na miejscu o dostępne opcje.
18/ FAT BOB BURGER, Kramarska 21. Wiosenny FBB: ricotta z kalarepą, rzodkiewką i szczypiorkiem, grillowane szparagi i cebula, kiełki słonecznika, pomidorowy serek, limonkowy majo, chips z czosnku, 200g wołowiny.
19/ TAPASTA, Kwiatowa 3/3. Szparagowa carbonara.
20/ BUFET TRUCK, Kościelna 25. Zapieks sezonowy: sos Alfredo (masło, czosnek, parmezan i śmietanka), mozzarella, kremowe mascarpone, zielone szparagi i włoski boczek Pancetta.
21/ BYCZYN, Górna Wilda 61. Szparag burger: seitan naszego wyrobu, szparagi, majo rabarbarowo-miętowy, BBQ, ogórki małosolne, rzodkiewka, pomidor i bawarska buła.
22/ UNO // kawa / śniadania / jeżyce, Bolesława Prusa 4/2. Ich propozycja: jajka po florentyńsku z zielonymi szparagi na brioszce domowego wypieku + sos holenderski.
23/ ZDOLNI, Piekary 24. Wegańska kofta, fasola pieczona w piwie, sałatka ze szparagami, tzatziki.
24/ DZIEWCZYNY I SŁODYCZE, Górna Wilda 85. Omlet ze szparagami.
25/ ZIELONA WERANDA & WERANDA LUNCH & WINE, Paderewskiego i Stary Browar. Specjalne menu szparagowe: szparagi duszone w maśle z jajkiem sadzonym i domowym chlebem, krem ze szparagów z serem camembert i tymiankiem & more. Sprawdzajcie na FB!
Jedzcie! Czy czegoś zabrakło? Daj znać w komentarzu.