To już czas na szparagi! Wraz z początkiem maja oficjalnie zaczynamy sezon właśnie na te uwielbiane przez wszystkich nowalijki – białe i zielone szparagi opanowały poznańskie restauracje! Oto cool miejscówki, w których zjecie najsmaczniejsze dania ze szparagami w roli głównej.
Bo. / ul. Kościuszki 84
Położone w sercu Poznania Bo. znane jest z rewelacyjnych śniadań, którymi można się uraczyć przez cały dzień. Nie mogło tam zatem zabraknąć sezonowego menu – zjecie tam teraz np. szparagi na brioszce z szynką prosciutto crudo, sosem holenderskim i jajkiem poche.
Massimiliano Ferre / ul. Pl. Wolności 14
Krem szparagowy ze szparagami i koperkiem, klasyczne szparagi z wody z koperkiem i masłem, a może tagliatelle ze szparagami i szynką parmeńską? To tylko niektóre z dań sezonowych, które znajdziecie w menu Massimilano Ferre. Restauracja przy Placu Wolności przyciąga świetnymi daniami cały rok, ale zdecydowanie warto zawitać do nich w maju na nowalijki!
Parle Patisserie / ul. Grunwaldzka 33c
Parle Patisserie to cukiernia, w której zjecie przepyszne ciastka w mini wersji monoporcji, ale także śniadania i lunche. Jeśli chcecie u nich zjeść szparagi, to koniecznie spróbujcie Tost Szparag – to grillowane zielone szparagi z aioli, czosnkiem niedźwiedzim i jajkiem poche z sosem holenderskim na bazie prosecco, wow!
Przyjemność Pasta Disco/ ul. Górna Wilda 82/84
Przyjemność Pasta Disco to włoskie makarony w funky wydaniu. Oprócz carbonary i innych włoskich klasyków, zjecie tam aktualnie szparagi w kilku wersjach, m.in. Szparagi Italiano – z parmezanem, masłem, orzechami laskowymi i tartym żółtkiem; zielone risotto ze szparagami i czosnkiem niedźwiedzim; czy szparagowe ravioli.
UNO // kawa / śniadania / jeżyce / ul. Prusa 4
Uno to poznańska klasyka śniadaniowego gatunku położona w sercu Jeżyc. Nic więc dziwnego, że znajdziecie tam teraz szparagowe akcenty, np. brioszkę ze szparagami, jajkami w koszulkach i masłem z czosnkiem niedźwiedzim lub słynną dla tego miejsca tofucznicę, oczywiście ze szparagami. Mniam!
tsunami / ul. wawrzyniaka 19
Jedno z najbardziej funky miejsc na Jeżycach – Tsunami serwuje kuchnię Japońską z dużą dozą wolności! Ich lokal znajdziecie na ukrytym dziecińcu jak z najbardziej cool berlińskich dzielnic. A w menu szparagowym same sztosy, m.in. ramen Piastachio Chicken Katsu Paitan na bulionie drobiowym z tare na paście pistacjowej oraz białym miso.
Towarowa / ul. Towarowa 35
Położona blisko Dworca Głównego Towarowa przyciąga śniadaniami i lunczami. Sezonowo możecie tam spróbować francuskiego croque w aż czterech szparagowych wersjach: tost z sosem holenderskim i bekonem, wersji z fetą, pomidorkami koktajlowymi, beszamelem i sosem balsamico lub opcji z krewetką i kremowym sosem.
Twoja Wina / ul. Jackowskiego 36/1
Knajpka z duszą na ul. Jackowskiego, w której zawsze dobrze zjecie i wypijecie. Jeśli szukacie tam szparagów, koniecznie podpytajcie o szparagową wkładkę. Na pewno warto zamówić grzankę z grillowanymi szparagami, łososiem gravlax i straciatellą oraz z pesto z czosnku niedźwiedziego. Kwintesencja wiosny!
Restauracja FIGA / ul. Grunwaldzka 512, Plewiska
To propozycja na majowy wyjazd w podpoznańskie okolice. Zdecydowanie warto, bo zjecie tam świetne dania kuchni polskiej. W sezonie wiosennym polecamy krem szparagowy, szparagi z jajkiem poche, szynką długo dojrzewającą, sosem holenderskim i oliwą truflową lub dorsza z białymi i zielonymi szparagami oraz ziemniakami z koperkiem.
Papavero / ul. 3 maja 46
Szparagi w restauracji polecanej w Michelin Guide? Koniecznie! Sezonowo zjecie tam m.in. krem szparagowy z olejem koperkowym, szparagi na kremie ziemniaczanym z cukinią i młodą marchwią lub stek z rostbefu Nambia ze szparagami z palonym masłem oraz pieczonym ziemniakiem z kremem gruyere.
La Papaya / ul. Szamarzewskiego 8/3
Szparagi w meksykańskim wydaniu? Si, por favor! W maju złapiecie u nich nie tylko rewelacyjne tacos, ale także sezonowe burrito de la primavera – z jackfruitem, szparagami i cukinią w cytrusowej marynacie. Tego trzeba spróbować!
Makaron Restauracja / ul. Zofii Nałkowskiej 61
Makaron restauracja to kuchnia włoska w klasycznym wydaniu, ale w maju zjecie tam wiele dań ze szparagami w roli głównej, m.in. krem z białych szparagów, carbonarę ze szparagami czy pizzę z pancettą i szparagami lub kremowe, szparagowe risotto. Buon appetito!
Suszone pomidory / ul. Św. Czesława 13
Suszone pomidory to oczywiście świetna pizza i makarony, ale ich sezonowe menu niezmiennie zachwycają nas co kilka miesięcy. Tym razem można u nich spróbować całej gamy szparagów w wielu wydaniach, m.in. bruschetty z zielonymi szparagami i sosem holenderskim, sałatki ze szparagami i wędzonym pstrągiem czy pizzę biancę z zielonymi lub białymi szparagami, a nawet szparagi w panko. Oraz wiele więcej!
Winnowiercy / ul. Mickiewicza 34
Bistronomie na ul. Mickiewicza, w której zjecie autorskie interpretacje cuisine française w wydaniu szefa kuchni Krzysztofa Łapawy. Sezonowo zjecie tam np. zielone szparagi z ubijanym serem Brie de Meaux i czosnkiem niedźwiedzim czy gnocchi paryskie z comté, zielonymi szparagami i masłem cytrynowym. Z całą pewnością do tych smakołyków zostaną dopasowane dla Was idealne wina naturalne.
Tapasta / ul. Kwiatowa 3/3
Tapasta, czyli ręcznie robione makarony na ulicy Kwiatowej. Warto zerknąć do nich w maju, zjecie tam teraz np. gnocchi z zielonymi szparagami, pesto bazyliowym, cytrynową ricottą i prażonymi migdałami, carbonarę z zielonymi szparagami czy tagliatelle z białymi szparami i pasta truflową.
MówishMash / ul. Zwierzyniecka 41
Śniadaniownia MowishMash to pyszna kawa speciality, matcha, no i oczywiście full wypas śniadania! Nie mogło zabraknąć u nich także sezonowych śniadań – np. brioche z kremem szczypiorkowym i szparagami, labneh ze szparagami czy omlet francuski ze szparagami.
Gdzie wybierzecie się na szparagi w maju? Dajcie nam koniecznie znać i podzielcie się naszą listą ze znajomymi!
zobacz także: 10 ODKRYĆ KULINARNYCH W POZNANIU (I NIE TYLKO!) #20