Pad Thai to nasze ulubione danie kuchni tajskiej. Na Wasze prośby wrzucamy nasz sprawdzony przepis, który robiliśmy już kilkakrotnie i zawsze się sprawdza!
W przygotowaniu Pad Thaia najgorsze dla nas jest skompletowanie składników. Jak się ma szczęście i trafi na dobrze zaopatrzony sklep to łapie się wszystkie za pierwszym razem, jeśli nie – odwiedza się kilka różnych marketów, a i tak nie dostaje się w nich wszystkiego. Nie trudno zgadnąć, do której grupy osób należymy z naszym szczęściem. Polecamy jednak Tesco lub Carrefoura.
SKŁADNIKI GŁÓWNE
- Makaron ryżowy (około 150g, niech to będą grube paski)
- Filet z kurczaka (wedle zapotrzebowania, my zazwyczaj wykorzystujemy dwa mniejsze kawałki)
- Krewetki (bierzemy zazwyczaj około 8 sztuk black tiger, nie polecamy królewskich)
- Tofu (połowa kostki)
- Posiekany czosnek (my zazwyczaj siekamy 2-3 ząbki)
- 2 jajka
- Fasola mung (garść wystarczy)
- Limonka (po 1 na osobę, kupić więcej bo przydają się też do przygotowania sosu do dania)
- Szczypiorek / dymka (do dopieszczenia dania)
- Orzechy ziemne (do dekoracji)
- Olej roślinny lub rzepakowy lub oliwa z oliwek (do podsmażenia czosnku i mięsa, z 3-4 łyżki)
- Kolendra (tylko do dekoracji, opcjonalne)
UWAGA: można zrobić danie wybierając jeden z dodatków: kurczak, krewetki lub tofu. Nie musicie obowiązkowo wrzucać wszystkiego, wtedy wychodzi nieco taniej.
SKŁADNIKI DO SOSU
- 4 łyżki sosu rybnego
- Wyciśnięty sok z 1 limonki (przekroić na pół i wycisnąć z połówek)
- 2 łyżki pasty z tamaryndowca (my dodajemy niekiedy nawet trzy, bo uwielbiamy ten zapach)
- 2 łyżeczki brązowego cukru
- 1 łyżka sosu sriracha (choć kilka osób twierdzi, że nie powinno srirachy być w tym daniu, my zawsze dodajemy)
PRZYGOTOWANIE
- Na samym początku robimy SOS: dodajemy składniki po kolei jak zostało wyszczególnione w sekcji „SKŁADNIKI DO SOSU” i intensywnie mieszamy. Najlepiej przygotować sos w jakiejś mniejszej miseczce, aby szybko ją umyć i nie wykorzystywać kolejnego garnka.
- Zaraz po zrobieniu sosu pokrójcie w kostki: tofu i kurczaka oraz oczyście i przygotujcie krewetki (będą potrzebne później, ale dobrze mieć już to ogarnięte).
- Następnie zagotujcie wodę i dodajcie makaron. Gotujcie go mniej więcej około 8 minut (Warto sprawdzić, jaki czas podany jest na opakowaniu. My wolimy aldente, więc gotujemy krócej i odcedzamy w ciepłej wodzie).
- Później podsmażacie czosnek (standardowo na oleju lub oliwie), dorzucacie kurczaka i smażycie go, do momentu aż będzie biały i miękki. Dorzucacie krewetki i tofu (jeśli robicie z tymi dodatkami). Jak już wszystko będzie podsmażone – dolewacie wcześniej przygotowany sos i mieszacie przez 2 minuty. Następnie dodajecie kiełki fasoli, wyciskacie trochę limonki (ale nie dużo, bo jest jej sporo już w sosie) i smażycie całoś przez 2 minuty.
- Rozgarnijcie na patelni zamarynowany makaron, zróbcie trochę wolnego miejsca na środku i wbijcie tam całe jajka, odczekajcie moment i wymieszajcie z resztą dania.
- Na koniec dania dodajcie posiekany szczypiorek, orzechy i wymieszajcie.
- Przygotowane danie przełóżcie na talerze i udekorujcie szczypiorkiem i np. kolendrą (jeśli lubicie).
SMACZNEGO!
Jeśli uda Wam się przyrządzić Pad Thaia z nami – wrzućcie fotkę do sieci i oznaczcie #MYTUJEMY – ucieszymy się na sto procent!