CHRUPIĄCE ROGALIKI Z POWIDŁAMI

Zawijanie rogali ma w sobie coś przyjemnego. Ten moment, gdy próbujesz na jednym kawałku zmieścić całą łyżkę domowych powideł, ale one i tak uciekają Ci z boku, by w piekarniku zamienić się w pysznego żelka… Wiecie, o czym mowa? Dziś mamy dla Was przepis idealny na leniwe popołudnie. Chrupiące rogale na raz!

SKŁADNIKI:

  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 1 kostka masła (250 g)
  • 5 dag drożdży
  • 2 żółtka (białka zostawcie do posmarowania rogali)
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 2 łyżki cukru
  • 250 g kwaśnej śmietany
  • 2 słoiki powideł
  • szczypta soli

 

WYKONANIE:

  1. Wszystkie składniki (oprócz powideł i białek) mieszamy. Drożdże najlepiej rozpuścić w kwaśnej śmietanie. Formujemy ciasto – niespiesznie, dokładnie, z uczuciem.
  2. Gotową kulkę dzielimy na 4 części. Przy pomocy mąki wałkujemy pierwszą kulkę na stolnicy. Dzielimy ciasto na 8 trójkącików, na grubszej części umieszczamy łyżeczkę powideł. Zakręcamy rogala i umieszczamy na blaszce.
  3. Gotowe rogale smarujemy roztrzepanym białkiem i wkładamy do pieca rozgrzanego do 180 stopni na ok. 25-30 minut (zróbcie próbę na mniejszej serii, w zależności od piekarnika wychodzi różnie; czasem lepiej krócej, by nie zrobiły się zbyt twarde). Upieczone rogaliki smarujemy lukrem i… gotowe!

Więcej przepisów MYTUJEMY znajdziecie TUTAJ.