Zawijanie rogali ma w sobie coś przyjemnego. Ten moment, gdy próbujesz na jednym kawałku zmieścić całą łyżkę domowych powideł, ale one i tak uciekają Ci z boku, by w piekarniku zamienić się w pysznego żelka… Wiecie, o czym mowa? Dziś mamy dla Was przepis idealny na leniwe popołudnie. Chrupiące rogale na raz!
SKŁADNIKI:
- 4 szklanki mąki pszennej
- 1 kostka masła (250 g)
- 5 dag drożdży
- 2 żółtka (białka zostawcie do posmarowania rogali)
- opakowanie cukru waniliowego
- 2 łyżki cukru
- 250 g kwaśnej śmietany
- 2 słoiki powideł
- szczypta soli
WYKONANIE:
- Wszystkie składniki (oprócz powideł i białek) mieszamy. Drożdże najlepiej rozpuścić w kwaśnej śmietanie. Formujemy ciasto – niespiesznie, dokładnie, z uczuciem.
- Gotową kulkę dzielimy na 4 części. Przy pomocy mąki wałkujemy pierwszą kulkę na stolnicy. Dzielimy ciasto na 8 trójkącików, na grubszej części umieszczamy łyżeczkę powideł. Zakręcamy rogala i umieszczamy na blaszce.
- Gotowe rogale smarujemy roztrzepanym białkiem i wkładamy do pieca rozgrzanego do 180 stopni na ok. 25-30 minut (zróbcie próbę na mniejszej serii, w zależności od piekarnika wychodzi różnie; czasem lepiej krócej, by nie zrobiły się zbyt twarde). Upieczone rogaliki smarujemy lukrem i… gotowe!
Więcej przepisów MYTUJEMY znajdziecie TUTAJ.