A więc są. Wyczekane. Zielone. Kuszące. Pachnące wiosną, zwiastujące maj. Soczyste, nasze, polskie… szparagi! My gustujemy w zielonych z uwagi na lekkość, smak i szybkość przygotowania. Dziś przygotowaliśmy dla Was najszybszy przepis na makaron z zielonymi szparagami. Gotowi?
SKŁADNIKI:
- makaron Waszego wyboru – my poszliśmy w pół opakowania spaghetti
- śmietanka 18% – opakowanie
- parmezan
- masło / oliwa
- odrobina wina wytrawnego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- pęczek zielonych szparagów
- pęczek pietruszki
- sól i świeżo zmielony pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- W osolonej wodzie gotujemy makaron wg instrukcji na opakowaniu.
- Szparagi myjemy, urywamy twarde końcówki i kroimy na mniejsze kawałki.
- Na masełku z odrobiną oliwy podsmażamy cebulkę oraz czosnek.
- Zalewamy całość odrobiną białego wina wytrawnego dla smaku.
- Dodajemy śmietankę oraz kawałki szaparagów bez główek.
- Po 3-4 minutach dodajemy główki, makaron i podsmażamy całość przez około 2-3 minuty.
- Serwujemy ze świeżo startym parmezanem, zieloną pietruszką oraz świeżo zmielonym pieprzem.
BONUS: jeśli kochacie ser, dodajcie parmezan do sosu na etapie wlewania śmietanki.
Więcej przepisów MYTUJEMY znajdziecie TUTAJ.