10-minutowy makaron z zielonymi szparagami

A więc są. Wyczekane. Zielone. Kuszące. Pachnące wiosną, zwiastujące maj. Soczyste, nasze, polskie… szparagi! My gustujemy w zielonych z uwagi na lekkość, smak i szybkość przygotowania. Dziś przygotowaliśmy dla Was najszybszy przepis na makaron z zielonymi szparagami. Gotowi?

SKŁADNIKI:

  • makaron Waszego wyboru – my poszliśmy w pół opakowania spaghetti
  • śmietanka 18% – opakowanie
  • parmezan
  • masło / oliwa
  • odrobina wina wytrawnego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • pęczek zielonych szparagów
  • pęczek pietruszki
  • sól i świeżo zmielony pieprz

 

PRZYGOTOWANIE:

  1. W osolonej wodzie gotujemy makaron wg instrukcji na opakowaniu.
  2. Szparagi myjemy, urywamy twarde końcówki i kroimy na mniejsze kawałki.
  3. Na masełku z odrobiną oliwy podsmażamy cebulkę oraz czosnek.
  4. Zalewamy całość odrobiną białego wina wytrawnego dla smaku.
  5. Dodajemy śmietankę oraz kawałki szaparagów bez główek.
  6. Po 3-4 minutach dodajemy główki, makaron i podsmażamy całość przez około 2-3 minuty.
  7. Serwujemy ze świeżo startym parmezanem, zieloną pietruszką oraz świeżo zmielonym pieprzem.

 

BONUS: jeśli kochacie ser, dodajcie parmezan do sosu na etapie wlewania śmietanki.

Więcej przepisów MYTUJEMY znajdziecie TUTAJ.