kiedy złapie cię wieczorny głód, ona ofiaruje pomocną dłoń. kiedy marzy ci się podróż do meksyku, ale póki co musisz zdobywać świat w swoim rodzinnym kraju, ona dostarczy inspiracji i smaku egzotyki. kiedy twoje piwo jest samotne i brakuje mu doskonałej przekąski – ona idealnie uzupełni browara & uczyni twój wieczór smakowitą podróżą w stronę słońca… oh, quesadilla!
Sprawdźcie nasz przepyszny przepis na ten meksykański przysmak w wersji wege, zainspirowany naszym ulubionym kanałem na YT – The Happy Pear. Obczajcie koniecznie – chłopacy robią cuda w kuchni – wegańskie, pyszne & ekonomiczne! Ale do rzeczy!
SKŁADNIKI
- 1 czerwona cebula
- olej
- 2 ząbki czosnku
- 1 chilli
- przyprawy: wędzona papryka, mielona kolendra, kumin
- mała puszka kukurydzy
- 1 limonka
- pomidorki koktajlowe (najlepiej w wielu kolorach – ilość dowolna!)
- puszka czerwonej fasoli
- świeża kolendra
- ok. 4 placki tortilli
- 1 avocado
- kostka ulubionego żółtego sera (dla wegan: vegan cheeese!)
PRZYGOTOWANIE
- Na oleju podsmaż cebulę, czosnek i chilli, dodaj przyprawy oraz puszkę kukurydzy.
- Podsmaż przez chwilę, skrop sokiem z połowy limkonki.
- Dodajemy puszkę czerwonej fasoli i lekko ucieramy całość, by stworzył się sos.
- Dodajemy pokrojone pomidorki koktajlowe oraz pokrojoną kolendrę.
- Wyjmujemy salsę do miski, rozgrzewamy patelnię, umieszczamy na niej tortillę. Połowę placka wypełniamy cieńką (!!!) warstwą salsy i umieszczamy na górze pokrojone avocado. Drugą połowę wypełniamy serem. Podsmażamy całość, składamy tortillę w pół i wyjmujemy na talerz. Gotowe!
Śledźcie nasze kulinarne przygody na naszym Instagramie oraz IG Stories. A jeśli uda Wam się ugotować coś z naszego przepisu, koniecznie oznaczcie swoje foto #MYTUJEMY!