TARTA Z ZIELONYMI SZPARAGAMI NA KONIEC SEZONU

Jak żegnać się ze szparagami, to w pysznym stylu! Łapcie nasz sprawdzony przepis na ich wykorzystanie w klasycznej tarcie na wytrawnie. Choć przez wiele lat broniliśmy się przed podawaniem tego dania… tarty nas w sobie rozkochały! Są lekkie, pożywne i pozwalają na kulinarną kreatywność. Nie mogę się NIE UDAĆ, a w towarzystwie świeżej sałatki i przyjaciół są przepisem na idealne, letnie popołudnie. To co? Wchodzicie w to?

Do stworzenia tarty z zielonymi szparagami potrzebujecie:

SKŁADNIKI NA CIASTOtu ufamy mistrzom i za każdym razem działamy według przepisu Gordona Ramsey’a.

  • 225 g mąki pszennej
  • 140 g zimnego masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 łyżki zimnej wody

 

SKŁADNIKI NA WYPEŁNIENIE

  • pęczek zielonych szparagów
  • 150 ml śmietanki kremówki
  • 4 żółtka
  • 10 suszonych pomidorów
  • 6 łyżek startego parmezanu
  • odrobina masła
  • 2 ząbki czosnku
  • mozzarella / inny ser wg uznania do posypania na górę

 

WYKONANIE

  1. Zaczynamy od ciasta. Przy pomocy robota kuchennego bądź własnoręcznie mieszany masło z mąką i solą. Powoli dodajemy zimną wodę i urabiamy ciacho, aż do stworzenia zbitej kulki. Gotowe ciasto owijamy szczelnie w folię spożywczą i umieszczamy na 30 minut w lodówce.
  2. Po upływie tego czasu wyjmujemy kulkę, rozwałkowujemy i umieszczamy w formie do tarty. Ładnie wypełniamy przestrzeń, wstawiamy na 15 minut do lodówki.
  3. W tym myjemy szparagi, odłamujemy twarde końcówki. Na maśle i czosnku podsmażamy je przez 2, 3 minuty. W misce łączymy składniki: 4 żółtka, śmietankę, parmezan, dodajemy sól, pieprz i jeśli lubicie – odrobinę gałki muszkatołowej. Wrzucamy pokrojone suszone pomidory.
  4. Pora na ciacho. – nacinamy je lekko widelcem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut z obciążeniem i przez 10 minut bez.
  5. Wyjmujemy ciasto, zalewamy masą jajeczną, układamy nasze szparagi, posypujemy całość parmezanem, mozarellą czy innymi serkami, które lubicie.
  6. Wkładamy tartę do piekarnika na ok. 30 minut. I gotowe! Na sam koniec możecie posypać całość prażonymi migdałami i gałązkami świeżego tymianku. SMACZNEGO!

 

 

Więcej przepisów MYTUJEMY znajdziecie TUTAJ.