Jak żegnać się ze szparagami, to w pysznym stylu! Łapcie nasz sprawdzony przepis na ich wykorzystanie w klasycznej tarcie na wytrawnie. Choć przez wiele lat broniliśmy się przed podawaniem tego dania… tarty nas w sobie rozkochały! Są lekkie, pożywne i pozwalają na kulinarną kreatywność. Nie mogę się NIE UDAĆ, a w towarzystwie świeżej sałatki i przyjaciół są przepisem na idealne, letnie popołudnie. To co? Wchodzicie w to?
Do stworzenia tarty z zielonymi szparagami potrzebujecie:
SKŁADNIKI NA CIASTO – tu ufamy mistrzom i za każdym razem działamy według przepisu Gordona Ramsey’a.
- 225 g mąki pszennej
- 140 g zimnego masła
- 1 łyżeczka soli
- 4 łyżki zimnej wody
SKŁADNIKI NA WYPEŁNIENIE
- pęczek zielonych szparagów
- 150 ml śmietanki kremówki
- 4 żółtka
- 10 suszonych pomidorów
- 6 łyżek startego parmezanu
- odrobina masła
- 2 ząbki czosnku
- mozzarella / inny ser wg uznania do posypania na górę
WYKONANIE
- Zaczynamy od ciasta. Przy pomocy robota kuchennego bądź własnoręcznie mieszany masło z mąką i solą. Powoli dodajemy zimną wodę i urabiamy ciacho, aż do stworzenia zbitej kulki. Gotowe ciasto owijamy szczelnie w folię spożywczą i umieszczamy na 30 minut w lodówce.
- Po upływie tego czasu wyjmujemy kulkę, rozwałkowujemy i umieszczamy w formie do tarty. Ładnie wypełniamy przestrzeń, wstawiamy na 15 minut do lodówki.
- W tym myjemy szparagi, odłamujemy twarde końcówki. Na maśle i czosnku podsmażamy je przez 2, 3 minuty. W misce łączymy składniki: 4 żółtka, śmietankę, parmezan, dodajemy sól, pieprz i jeśli lubicie – odrobinę gałki muszkatołowej. Wrzucamy pokrojone suszone pomidory.
- Pora na ciacho. – nacinamy je lekko widelcem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut z obciążeniem i przez 10 minut bez.
- Wyjmujemy ciasto, zalewamy masą jajeczną, układamy nasze szparagi, posypujemy całość parmezanem, mozarellą czy innymi serkami, które lubicie.
- Wkładamy tartę do piekarnika na ok. 30 minut. I gotowe! Na sam koniec możecie posypać całość prażonymi migdałami i gałązkami świeżego tymianku. SMACZNEGO!
Więcej przepisów MYTUJEMY znajdziecie TUTAJ.