RESTAURANT WEEK POLSKA / 3-17.04.2019 / POZNAŃ, CAŁA POLSKA

Restaurant Week to największe i najpopularniejsze wydarzenie kulinarne w Polsce. W nadchodzącej wiosennej edycji Festiwalu udział weźmie około 400 restauracji z 35 polskich miast, w tym także te z Poznania. Podsumowując… wiosna zapowiada się naprawdę ciekawie!

Wiosenna edycja kręci się wokół tematu: #SzanujJedzenie. Każdego roku marnuje się ponad 1/3 światowej żywności. Każdy z nas wyrzuca rocznie około 200kg jedzenia. Festiwal Restaurant Week odbywa się więc w duchu #RespectFood. Formuła rezerwacji na Festiwal sprawia bowiem, że zgodnie z zasadami zero-waste w czasie jego trwania nie marnuje się ani trochę żywności. Restauracje uczestniczące w Festiwalu znają wcześniej liczbę Gości i ich menu za pomocą inteligentnego systemu wcześniejszych rezerwacji w internecie. Dzięki temu restauracje w bezprecedensowym wymiarze i skali mają możliwość planowania zakupu i wykorzystania składników.

Nadchodząca wiosenna edycja Festiwalu (3-17 kwietnia, rezerwacje od 10 marca) w całości dedykowana jest promocji szacunku do jedzenia oraz sposobów ograniczenia marnotrawionych resztek. Restaurant Week przyłącza się do wiodących inicjatyw promujących świadome jedzenie oraz systemowe ograniczenie marnowania żywności, jako najnowocześniejsza platforma promocji niezależnej sceny restauracyjnej w kraju oraz jeden z największych festiwali restauracyjnych na świecie.

Pośród poznańskich restauracji, które wezmą udział w tym wydarzeniu są: Asian Street Food, Bulwar, Concordia Taste, Cztery Pory Roku, DeSilva, Restauracja Hatti, Hotel Moderno, IT., Kuchnia Solei, Makaron, Massimiliano Ferre, Milano, Monidło, Panpanini, Papavero, Republika Róż, Restauracja Lechicka, Projekt Alfa, Salon z Ogrodem, Szarlotta Bistro, U Myśliwych.

My zamierzamy odwiedzić w tym czasie trzy lokale (może uda się więcej, ale nie obiecujemy). Na pewno zajrzymy do Milano (nigdy tam nie byliśmy), Restauracja Lechicka (lokal na naszej dzielni, nie możemy tego pominąć) oraz Asian Street Food. Tego ostatniego jesteśmy najbardziej ciekawi, albowiem przejrzeliśmy menu i stwierdzamy… WOW! 

Festiwal trwa od 3 do 17 kwietnia 2019, a rezerwacji w całej Polsce możecie dokonać już dzisiaj poprzez platformę www.restaurantweek.pl. Jakie dodatkowe atrakcje czekają na festiwalowych Gości? Możliwość wzięcia udziału w konkursie i wygrania kolacji (wraz z lotem) w Osteria Francescana***, najbardziej obleganej restauracji świata (w kolejce do rezerwacji stoi kilkadziesiąt tysięcy osób z całego świata). Czytajcie więc materiały drukowane i zaglądajcie na fanpage Restaurant Week Polska, aby fortuna uśmiechnęła się do Was!

Do zobaczenia przy stole.