Bataty czyli słodkie ziemniaki goszczą w naszych domach coraz częściej. Mają sporo właściwości zdrowotnych i smakują wybornie. Choć nie dorównują poznańskiej pyrze… mamy przepis, który może Was w nich rozkochać!
PIECZONE BATATY – przekąska idealna na domówkę, na wieczór z filmem czy przegryzkę podczas wkuwania do egzaminu lub czytania sporej ilości książek.
CO POTRZEBUJESZ?
- blachę + działający piekarnik
- 3 bataty średniej wielkości
- oliwę z oliwek
- przyprawy (my rekomendujemy: rozmaryn, chilli, czosnek, bazylię, oregano) i standardowo sól oraz pieprz
- ser feta
- pomidorki koktajlowe
- masło
- folia aluminiowa
CO DALEJ?
- rozgrzewasz piekarnik do temperatury 200 stopni
- bataty kroisz w plastry lub paski i rozkładasz na blasze (wcześniej rozłóż folię aluminiową i posmaruj blachę masłem)
- polewasz rozłożone bataty oliwą i posypujesz ulubionymi przyprawami, a następnie rozsmarowujesz to wszystko po batach używając łyżki lub pędzla kuchennego
- wstawiasz do piekarnika i pieczesz przez około 60 minut (sprawdzaj co jakiś czas czy są już gotowe)
- po wypieczeniu przekładasz je na talerz, finezyjnie układasz i dodajesz pomidorki i skruszoną fetę
GOTOWE! Danie idealne do dzielenia się. W trakcie pieczenia śmiało możesz wziąć prysznic, odkurzyć mieszkanie lub po prostu poleżeć i nic nie robić.
P.S. My dodaliśmy też na talerz pesto bazyliowe, ale tylko dlatego, że chcieliśmy opróżnić lodówkę i mieliśmy otwarty z nim słoik.