Proste, szybkie i turbo pyszne. Takie jest nasze papardelle! Przepis powstał podczas klasycznego Czyszczenia Lodówki. Nie potrzebujecie wiele – tylko kilka fajnej jakości składników, które bez problemu znajdziecie w większym markecie. Pora zakasać rękawy, gotujemy!
składniki
- 1 opakowanie makaronu papardelle/wstążki (my bardzo polecamy jajeczny z Lidla, gotuje się w 3 minuty i jest bardzo smaczny)
- kilka plasterków szynki parmeńskiej
- kostka parmezanu
- opakowanie śmietanki 30%
- 1 biała cebula
- 2 ząbki czosnku
- kilkanaście liści świeżej bazylii
- sól + pieprz
WYKONANIE
- Patelnię rozgrzewamy, dodajemy oliwę oraz pokrojoną w kostkę cebulę. Czekamy, aż się zeszli, dodajemy ząbki czonsku przeciśnięte przez praskę. Po 1 minucie dodajemy pokrojone w paski plasterki szynki parmeńskiej. Całość podsmażamy według własnego uznania.
- W międzyczasie na palniku obok gotujemy wodę na makaron. Wrzucamy do wody i gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
- Na naszą patelnię wylewamy opakowanie śmietanki (150 ml będzie ok), przyprawiamy całość solą i pieprzem. Dorzucamy odrobinę startego parmezanu, by sos nabrał cudownego, kremowego wymiary.
- Na sam koniec do sosu dodajemy pokrojone liście bazylii, całość mieszamy. Przecedzamy makaron i dodajemy go do sosu na patelni. Całość mieszamy, możemy dodać także odrobinę wody z gotowania makaronu. I gotowe!
Serwujemy z kolejną dawką parmezanu oraz kolejnymi liśćmi bazylii. Wykonanie nie zajmie Wam dłużej niż 10 minut, a wartości opisane w przepisie pozwolą na pełne poczucie najedzenia dla 2 osób.
PS. Bawcie się przepisem! Spróbujcie dodać odrobinę orzeszków pini lub włoskich. Podsmażone na patelni z prosciutto smakują fenomenalnie!
Więcej banalnie prostych przepisów z kuchni MYTUJEMY znajdziecie TUTAJ. Jeśli uda Wam się coś ugotować z nami – wrzućcie fotkę na Insta i oznaczcie @mytujemy lub #mytujemy lub… jednym i drugim.