JAJKO COCOTTE W KILKANAŚCIE MINUT – PRZEPIS

jesień to bardzo inspirujący czas dla nas, szczególnie pod względem gotowania! leniwe, weekendowe poranki wykorzystujemy na testowanie nowych opcji śniadaniowych w zaciszu swojego domu. tym razem przygotowaliśmy dla was przepis na iście paryskie śniadanie, czyli jajko cocottE! sprawdźcie nas przepis już teraz!

SKŁADNIKI:

  • świeży szpinak
  • czosnek
  • 2 jajka
  • śmietanka 12%
  • ulubione zioła
  • ser feta lub ser kozi
  • 2 jajka
  • świeże pieczywo
  • sól i pieprz

 

PRZYGOTOWANIE:

  1. Na samym początku przygotuj szpinak. Podsmaż go na maśle z dodatkiem świeżego czosnku przez kilka minut, aż zrobi się miękki.
  2. Przygotuj kokilki, wysmaruj je masłem, przełóż na dno trochę szpinaku, dodaj kozi ser, zioła, 2 łyżki śmietany do każdej porcji, a na samym końcu wbij jedno jajko, posypując je solą i pieprzem.
  3. Umieść kokilki w naczyniu żaroodpornym na papierze do pieczenia i zalej je gorącą wodą mniej więcej do połowy kokilek.
  4. Wstaw całość do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na ok. 6-7 minut (w zależności od tego, jakie jajka lubisz).
  5. Wyjmij dania z piekarnika, przygotuj świeży chleb i kubek ulubionej herbaty i gotowe!

 

źródło: Pinterest

Jeżeli nie posiadacie kokilek, zainspirujcie się powyższymi zdjęciami – do stworzenia przepysznego śniadania z jajkiem cocotte w roli głównej z łatwością wykorzystacie także inne naczynia!

Śledźcie nasze kulinarne przygody na naszym Instagramie oraz IG Stories. A jeśli uda Wam się ugotować coś z naszego przepisu, koniecznie oznaczcie swoje foto #MYTUJEMY!