jesień to bardzo inspirujący czas dla nas, szczególnie pod względem gotowania! leniwe, weekendowe poranki wykorzystujemy na testowanie nowych opcji śniadaniowych w zaciszu swojego domu. tym razem przygotowaliśmy dla was przepis na iście paryskie śniadanie, czyli jajko cocottE! sprawdźcie nas przepis już teraz!
SKŁADNIKI:
- świeży szpinak
- czosnek
- 2 jajka
- śmietanka 12%
- ulubione zioła
- ser feta lub ser kozi
- 2 jajka
- świeże pieczywo
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Na samym początku przygotuj szpinak. Podsmaż go na maśle z dodatkiem świeżego czosnku przez kilka minut, aż zrobi się miękki.
- Przygotuj kokilki, wysmaruj je masłem, przełóż na dno trochę szpinaku, dodaj kozi ser, zioła, 2 łyżki śmietany do każdej porcji, a na samym końcu wbij jedno jajko, posypując je solą i pieprzem.
- Umieść kokilki w naczyniu żaroodpornym na papierze do pieczenia i zalej je gorącą wodą mniej więcej do połowy kokilek.
- Wstaw całość do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na ok. 6-7 minut (w zależności od tego, jakie jajka lubisz).
- Wyjmij dania z piekarnika, przygotuj świeży chleb i kubek ulubionej herbaty i gotowe!
Jeżeli nie posiadacie kokilek, zainspirujcie się powyższymi zdjęciami – do stworzenia przepysznego śniadania z jajkiem cocotte w roli głównej z łatwością wykorzystacie także inne naczynia!
Śledźcie nasze kulinarne przygody na naszym Instagramie oraz IG Stories. A jeśli uda Wam się ugotować coś z naszego przepisu, koniecznie oznaczcie swoje foto #MYTUJEMY!