FINE DINING WEEK / 6-17.02.2019 / POZNAŃ, CAŁA POLSKA

6 lutego rusza kolejna edycja Fine Dining Week. Potrwa aż do 17 lutego. Przez kilkanaście dni w całej Polsce będzie można poznać dopieszczone w każdym calu dania w restauracjach „premium”. Żaden smakosz nie powinien przejść obok tego obojętnie!

Celem festiwalu jest promowanie polskiej sceny restauracyjnej, pokazywanie tego co nieodkryte i z pozoru niedostępne. Czym jest sam fine dining? Doskonałym smakowaniem. Próbowaniem tego, co wychodzi poza utarte schematy. Tutaj każdy szczegół ma znaczenie – prezentacja dania, smak, nietypowe połączenia, nienaganna obsługa, wzorowy dobór alkoholu, krótko mówiąc – „restauracyjna kindersztuba” na sto procent. Bez kompromisów.

W Poznaniu festiwal Fine Dining Week dopiero raczkuje. Do restauracji, które można odwiedzić w ramach FDW należą między innymi: Brasserie Brique na poznańskim Łazarzu, Restauracja Delicja słynąca z polskiej i francuskiej kuchni, Enjoy Restaurant położona obok znanej każdemu poznańskiej Areny oraz The Time – restauracja usytuowana w gustownej kamienicy Młyńska 12. Miejsca na kolację za 119 PLN składająca się z 5 degustacyjnych pozycji możecie zarezerwować na www.finediningweek.pl. Data festiwalu jest na tyle trafna, że przypada także w Walentynki. Może to właśnie pomysł na coś niestandardowego? Pomysł na uroczystą kolację we dwoje?

Restauracja Delicja, zdjęcie z restauracyjnego fanpage’u: facebook.com/restauracjadelicja.
The Time, zdjęcie z restauracyjnego fanpage’u: facebook.com/restauracjathetime.

My sami zdecydowaliśmy się wybrać do Warszawy, aby odwiedzić Amber Room – restaurację w eleganckim pałacyku Sobańskich. Skusiło nas tamtejsze menu i opcja darmowego noclegu u znajomej, która sama związana jest silnie z gastronomią. Menu poniżej.

1/ Wędzony węgorz, foie gras, buraki, wódka karmelowa
2/ Zupa z białej fasoli, pomidor, chorizo, gnocchi pesto
3/ Pieczony halibut, ravioli z przegrzebkiem i homarem, szpinak, sos ze skorupiaków
4/ Pierś kaczki, noga kaczki confit, kawa, klementynka, czosnek, tymianek
5/ Biała czekolada, sorbet z czarnej porzeczki, piana anyżowa, wanilia

Zapowiada się ekscytująco. Pora będzie porzucić spodnie z gumką na rzecz eleganckiego stroju, ale to jest w tym wszystkim najlepsze – na moment możemy odejść od street foodu i zaznać innego świata, oderwać od codzienności.

Amer Room, zdjęcie z restauracyjnego fanpage’u: facebook.com/amberroomrestaurant.

Relacji z Amber Room spodziewajcie się w naszych socialach, planujemy odwiedzić także którąś z poznańskich festiwalowych propozycji, bądźcie z nami na bieżąco: INSTAGRAM MYTUJEMY.

Największym sztosem podczas tegorocznego Fine Dining Week jest konkurs, w którym wziąć udział może każdy odwiedzający festiwal (banalnie prosty, wystarczy zrobić zdjęcie w lokalu i dodać je na Instagrama lub Facebooka zgodnie z zasadami, które przedstawione są na podkładkach do menu w lokalu). Nagrodą w nim jest kolacja u samego Massimo Bottury w Osteria Francescana*** (najlepsza restauracja świata z trzema gwiazdkami Michelin). Restaurację Massimo możecie kojarzyć z Chef’s Table, a jeśli nie – to koniecznie nadrabiajcie zaległości a zaraz potem wychodźcie na miasto próbować nowego. Zajawka odcinka z Massimo tutaj.

Massimo Bottura – Osteria Francescana, zdjęcie z restauracyjnego fanpage’u: facebook.com/MassimoBotturaOsteriaFrancescana

Zdjęcie główne: Massimo Bottura – Osteria Francescana