Wracamy do korzeni. Znowu wyrabiamy ciasto, hodujemy zakwas i wypiekamy chleby według tradycyjnych receptur. Jak kwestia rzemieślniczych piekarni wygląda w Poznaniu? weryfikujemy sytuację dla was!
Pierwsze skojarzenie z chlebem? GLUTEN. My gluten wręcz ubóstwiamy, nie mamy żadnych nietolerancji czy innych zdrowotnych przeciwskazań do jego spożywania, dlatego piszemy ten tekst z dużą lekkością. Przez moment gluten miał złą sławę, wszak liczne restauracje bezglutenowe pokazywały go w nie do końca korzystnym świetle… Jednak ostatnio się to zmienia. Znowu delektujemy się smakiem ciepłych bułeczek, długaśnych bagietek, obsypanych mąką chlebów… ZE SMAKIEM! Poza glutenowymi propozycjami, na mieście pojawiają się także piekarnie specjalizujące się w bezglutenowych wypiekach.To dopiero czad!
Gdzie szukać najlepszych, rzemieślniczych, domowych wypieków – z glutenem i bez? Nasza subiektywna lista najfajniejszych piekarni poniżej.
1/ Czarny Chleb na Jeżycach / Dąbrowskiego 25a
Malutka pracownia ukryta na tyłach kamienicy przy ul. Dąbrowskiego. Zamówcie tam chleby na ekologicznych mąkach, bez chemii, polepszaczy, GMO. W wersji gluten i GF. Na ich FB możecie sprawdzić chlebowe menu: mamy tam gryczano-jaglany z siemieniem lnianym / jęczmienno-orkiszowy FIT / żytnio-grahamowy z nasionami i masa innych bochenków. Oprócz wypieków, znajdziecie tu spory wybór mąk, powideł, kiszonek, konfitur… Jest też hummus i bio keczup! A chleb smakuje fenomenalnie… chyba wspominać nie trzeba!
2/ Piekarnia by MAC / Szamarzewskiego
Nasze zimowe odkrycie 2019. Właściciel Michael zaprosi Cię do pięknej, przestronnej piekarni, opowie o pasji do pieczenia i uśmiechniętych Poznaniaków. Po jego chleby ludzie przybywają naprawdę z daleka! Bochenki pieczone z wyselekcjonowanego ziarna różnych odmian – wracamy nieustannie na Knuta, który zjadamy w kilka godzin po przyniesieniu do domu! Mac piecze także uzależniające bułeczki – cynamonowe (Cindy) oraz z kremem waniliowym, orzechami laskowymi i wiórkami kokosowymi (Koko). Ich ilość jest mocno ograniczona, dlatego najlepiej od 9:30 polować na swoje cudo! Menu zmienia się codziennie, a harmonogram wypieków znajdziecie na Instagramie piekarni.
3/ Pracownia Godny / Wierzbięcice 20
„Rzetelny, rzemieślniczo zrealizowany, przemyślany i dopieszczony chleb” – tak o swoich wypiekach piszą właściciele, Maciej i Zbroja, a my… nie mamy nic więcej do dodania! Tutejsze bochenki należą do topowych wypieków w Poznaniu, są chrupkie, naturalne i dłuuuugo zachowują świeżość!
4/ Pochleb / Marcinkowskiego 20
Piekarnia bezglutenowa z regularnym menu chlebowym dostępnym na ich FB. W ofercie mają także słodkości BF. Co ważne? Zamówienia na bochenki przyjmowane są do godz. 17:00 dnia poprzedniego! To istotne, bo bez wcześniejszej rezerwacji wypieki znikają dość szybko. Dlaczego? Bo są pyszne, wilgotne i aromatyczne! Według wielu uznawana za najlepszy wypiek bezglutenowy dostępny w Poznaniu.
5/ MĄKA WODA SÓL / Kościelna 17
Chleby, ciabatty, bagietki, croissanty, brioszki, drożdżówki – prawdziwe pieczywo z lokalnych składników. Po pierwszej wizycie jesteśmy uzależnieni od crossainta migdałowego! Wszystko smakuje tu absolutnie fantastycznie, nie dziwimy się, że popołudniami na półkach są już pustki… A jak tutaj pachnie… mniam! Miejsce dość nowe – trzymamy kciuki za spektakularny poziom. Jeżyce, macie za dobrze!
6/ CHLEB RAFAŁA / zamówienia via Instagram
„Parują, pękają, stygną… czekają na spałaszowanie. Czemu tak szybko odchodzą?” – czytamy na chlebowym profilu Rafała. To pasjonat domowego pieczenia, który swoim talentem i glutenową miłością dzieli się z innymi! Menu dostępne jest w wyróżnionych Stories, a zamówienia składa się w wiadomości prywatnej. Można? Można!
7/ ZAKWAS / Poznańska 1/34
To chyba pierwsza piekarnia w Poznaniu, w której próbowaliśmy rzemieślniczego pieczywa… w małej budce przy Poznańskiej 11! Dziś ZAKWAS to prężnie działająca piekarnia + knajpa oferująca śniadania w klimatycznym lokalu na skrzyżowaniu Poznańskiej i Kościelnej. Pieczywo jest wyśmienite, ale niestety szybko się kończy! Śledźcie kampanię JEST CHLEB / NIE MA CHLEBA na facebookowym profilu ZAKWASu. Używają tu mąki z certyfikatem bio-eko z gospodarstwa ekologicznego Naturplon i naturalnych zakwasów. Zresztą… o wszystkim dowiecie się na miejscu! Idźcie, kupujcie chleby, zjedzcie śniadanko i nie zapomnijcie o kawie i słodkościach! Tu znajdziecie wszystko, czego zapragniecie. Serio serio!
8/ Piekarnia Chlebak / Rynek Śródecki 16a
Pierwsza piekarnia na Śródce i to pieczą na własnym zakwasie! Pszenno-żytnie, z czarnuszką, żytnie, wieloziarniste, orkiszowe, jasne i chlebiegi… Plus za ciacho marchewkowe, które uzależnia! Jedyna dziwna sprawa? Późne godziny otwarcia (od godz. 10:00).
9/ BRACI – pracownia rodzinna / Małeckiego 31/32
Świeże pieczywko na Łazarzu – i kolejna luka wypełniona! Cieplutkie, świeże chleby, bułki i chałki znikają w zastraszającym tempie! O 11:00 często ogłaszają SOLD OUT! Na szczęście na pocieszenie wypijecie tu dobra kawkę i zjecie coś słodkiego.
10/ TU SIĘ PIECZE / Józefa Kostrzewskiego 30
Rodzinna piekarnia na Piątkowie oferująca zdrowe, pełnoziarniste chleby przygotowywane na zakwasie, chleby codzienne wypiekane wg rodzinnego przepisu, opcje bezglutenowe i dla diabetyków, drożdżówki z maślaną kruszonką, sezonowymi owocami i czekoladą, bułki i ciabatty z różnymi dodatkami, odchudzone ciasta w tym wypieki bezglutenowe i wegańskie, masełka smakowe własnej roboty…. OBŁĘD!
Znacie jeszcze inne, domowe piekarnie rzemieślnicze? Zostaw nam komentarz i napisz coś od siebie!
Sądzisz, że wpis ten może przydać się Twoim znajomym? Prześlij go dalej. Obserwuj nas także na Instagramie.