GASTROPRASÓWKA MYTUJEMY #3

11.03.2025 / Poznań

Chwytajcie garść nowinek ze świata gastro w Poznaniu, którą przygotowaliśmy specjalnie dla Was.

MICHAŁ KMIECIAK NA STAŁE W SERCU

Mamy fantastyczną wiadomość dla wszystkich miłośników kulinarnych wrażeń w Poznaniu! Po roku wspólnych pop-upów i kulinarnych podróży, kuchnia Michała Kmieciaka, znanego jako Smok, na stałe zagości w Sercu. Od kwietnia, Michał będzie gotował w sercu Starego Rynku, oferując gościom szeroki wachlarz smaków inspirowanych jego unikalnym podejściem do kuchni.

W menu znajdą się klasyki, takie jak makaron Dan Dan i pierożki Chen Chen, które zdążyli już pokochać poznańscy foodies. Co więcej, Michał wprowadzi rotacyjne dania, zabierając nas w kulinarne podróże do krajów, w których smoki odgrywają ważną rolę w mitologii. Co to oznacza? Całkowitą nowość i świeżość smaków, które wprowadzą nas w magiczny świat smoczych tradycji kulinarnych.

Smok zaskoczy nas także nowymi pozycjami w menu, a także szerokim wyborem przystawek. A jeśli nie możecie doczekać się, by spróbować tych specjałów, to pamiętajcie – Serce Smoka będzie otwarte w weekendy, od piątku do niedzieli. Koniecznie zarezerwujcie stolik, bo zapowiada się prawdziwa uczta!

Nieoficjalne otwarcie ogródka Winogratki

Jeśli tak jak my, jesteście spragnieni pysznego jedzenia na świeżym powietrzu, łapcie tego newsa - Winogratka otwiera swój ogródek przy przystanku Wilczak. Pierwsze stoliki na świeżym powietrzu już czekają, więc możecie delektować się pyszną pizzą na zewnątrz, ciesząc się wiosenną atmosferą.

Ekipa zadbała o ogrzewacze, koce oraz napitki - to idealna okazja, by rozpocząć sezon na świeżym powietrzu i spróbować włoskich pyszności. Wpadajcie na pierwszy przedsmak sezonu i cieszcie się klimatyczną atmosferą!

Cupping STRAG x Klaro

Jeżycka kawiarnia zaprasza na wyjątkowy cupping, który tym razem poprowadzi palarnia KLARO.

KLARO to palarnia kawy speciality, która wyróżnia się prostotą i pasją do doskonałej kawy. Stworzona przez Maksa, który przez lata zdobywał doświadczenie w czołowych polskich palarniach oraz jako barista, Klaro to jednoosobowy projekt, który łączy pasję do kawy z filozofią „świetna kawa nie musi być skomplikowana”.

Maks, oprócz pracy za barem i prowadzenia szkoleń baristów, ma na swoim koncie również sukcesy w zawodach kawowych, co tylko podkreśla jego ogromne zaangażowanie i wiedzę. W KLARO chodzi przede wszystkim o tworzenie community ludzi, którzy kochają kawę – ale w prosty sposób, bez zbędnego nadęcia. Palarnia stawia na transparentność i jakość, a każda kawa, którą oferuje, pochodzi z wyselekcjonowanych upraw.

Weźcie znajomych i wpadnijcie do STRAGa, gdzie czeka na Was wyjątkowa kawa i świetna atmosfera. Nie przegapcie tej okazji, by odkryć nowe smaki i porozmawiać o kawie!

Koniec wegańskiej sieci KROWARZYWA

Krowarzywa, pionier roślinnej gastronomii w Polsce, ogłosiły zamknięcie ostatniego lokalu przy ul. Chmielnej w Warszawie pod koniec marca 2025 roku. Sieć, założona w 2013 roku, w szczytowym momencie liczyła 22 lokale w 10 miastach. Problemy zaczęły się od rosnącej konkurencji, wzrostu kosztów operacyjnych oraz spadku liczby klientów, co doprowadziło do znacznego spadku sprzedaży. Współtwórca sieci, Krzysztof Bożek, przyznał, że firma stała się "ofiarą własnego sukcesu".

Lokal Krowarzywa w Poznaniu, mieszczący się przy ulicy Kantaka, zakończył działalność 31 października 2023 roku.