GASTROPRASÓWKA MYTUJEMY #1

29.01.2025 / POZNAŃ

Garść nowinek ze świata gastro w Poznaniu, którą przygotowaliśmy specjalnie dla Was.

RANNY TYGRYZ

Jeden z najgorętszych talerzykowych konceptów w mieście wprowadza weekendowe śniadania! Od teraz w soboty i niedziele możecie wpadać na poranny reset przy kreatywnych talerzach. W menu czekają prawdziwe sztosy, jak Jajko po turecku z konfitowanymi pomidorkami i pomarańczą, Pajda z jajkiem sadzonym w kurkumie czy Zapiekana feta z ciemnymi owocami.

Dobra wiadomość dla spontanicznych – połowa sali w porannych godzinach jest dostępna bez rezerwacji, więc możecie wpaść na luzie! Śniadania serwowane są w weekendy od 9:00 do 12:30 – widzimy się na rannym TYGRYZ-ie?

NA WINKLU MA 10 LAT

Jedno z najbardziej rozpoznawalnych miejsc na gastromapie Poznania – Na Winklu – obchodzi dziesiąte urodziny! To prawdziwe pierogowe królestwo, które od dekady karmi poznaniaków i turystów na Śródce, serwując niezmiennie wysoką jakość i smaki, które się nie nudzą.

Z tej okazji w dniach 7-9 lutego 2025 odbędzie się urodzinowy weekend, pełen atrakcji dla gości. W programie m.in. toasty dla wszystkich, konkursy z voucherami oraz specjalna niespodzianka dla fanów ich legendarnych pierogów jagodowych!

W świecie gastronomii, gdzie nowe miejsca pojawiają się i znikają w mgnieniu oka, warto celebrować te, które od lat utrzymują swoją pozycję i nadal przyciągają rzesze gości. Na Winklu to idealny przykład, że klasyka w pysznym wydaniu nigdy nie wychodzi z mody.

OKRUSZKI x ROMANS BISTRO

W Poznaniu na Walentynki zagości wyjątkowy pop-up, który warto zanotować w kalendarzu. Tym razem jeżycka miejscówka Okruszki (tak, to Ci od egg-dropów!) zaprasza na kulinarną ucztę przygotowaną przez Jana Czartoryskiego – byłego właściciela legendarnego francuskiego bistro Romans, które kiedyś gościło w tym samym lokalu przy ul. Zwierzynieckiej.

Jan, kucharz z ogromnym doświadczeniem, zdobywał umiejętności m.in. w jednej z najlepszych restauracji Kopenhagi – nagrodzonej gwiazdką Michelin Clou. To gwarancja, że będzie pysznie i wyjątkowo!

Tego dnia przygotowane zostanie specjalne degustacyjne menu, dostępne w dwóch slotach czasowych: o 17:30 i 20:00. Na tę okazję Okruszki wyjątkowo przyjmują rezerwacje, więc warto pospieszyć się z zapisami. Menu już niebawem!

NOWY KAFERDAM OTWIERA SIĘ W CK ZAMEK

Zajawkowa kampania na Instagramie kawiarni z Grobli połączona z małą grą miejską ma swój finał: Kaferdam otwiera się na Dziedzińcu CK Zamek. To ich druga lokalizacja w centrum miasta. Spodziewajcie się nowego miejsca na kawkę i słodkie już na początku wiosny!

DRUGA TOWAROWA NA WODNEJ

Jedno z naszych ulubionych śniadaniowych miejsc otwiera drugą lokalizację - kilka kroków od Starego Rynku, przy ul. Wodnej. W menu znajdziecie to, z czego Towarowa w Delcie jest najbardziej znana: wybitne CROQUE, czyli zapiekanki francuskie na bazie autorskiego, wypiekanego na miejscu pieczywa. Do tego kawa z ekspresu kolbowego lub przelewowego! Wodna 12, zapraszamy.

-----
Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi gastronewsami? 
Nie zapomnij zaobserwować naszego profilu na Instagramie: @mytujemy