Nie trzeba być geniuszem, aby dojść do wniosku, że poznańska gastronomia rozwija się w bardzo szybkim tempie. Poza restauracjami… rozkwita tutaj także rynek intrygujących i zaskakujących koktajl barów. Kilka z nich poznacie podczas pierwszej edycji Poznańskiego Spaceru Koktajlowego.
Jesteśmy jedynym i oficjalnym patronem medialnym wydarzenia.
Festiwal dedykowany jest osobom pełnoletnim.
Czym jest Poznański Spacer Koktajlowy?
Ta niekomercyjna i niecodzienna inicjatywa ma na celu połączenie ze sobą poznańskich barów koktajlowych w celu promowania kultury picia koktajli oraz promocji barów i barmanów w nich pracujących. Z nami odkryjecie jeszcze więcej!
Kiedy się odbywa?
Odbywa się od czwartku do soboty w drugi weekend kwietnia, tj. 12.04-14.04.2018. Po godziny otwarcia poszczególnych lokali w te dni, zapraszamy na ich media społecznościowe.
Jakie lokale biorą udział? (kolejność przypadkowa)
- Źródło.bar, Taczaka 15, fanpage – inicjator wydarzenia
- MUS bar & view, 15 piętro w Bałtyku przy Rondzie Kaponiera, fanpage
- MIASTO, ul. Szewska 20, fanpage
- Susznia Bar Blow Up Hall 5050, ul. Tadeusza Kościuszki 42, fanpage
- Whisky Bar 88, ul. Wyspiańskiego 26A (City Park), fanpage
Wspólny mianownik czyli co łączy uczestników festiwalu?
Podczas dni festiwalowych, każdy z barów przygotuje specjalne zestawienie 3 koktajli, które zaprezentują styl miejsca, jego charakter i smak. Wszystkie kompozycje prezentowane będą w specjalnej cenie 18 PLN, aby każdy mógł rozsmakować się w przygotowanych na tę okazję kreacjach.
Koktajlowa lista czyli to, czego można się napić podczas pierwszej edycji.
WHISKY BAR 88 (KAŻDY KOKTAJL W CENIE 18 PLN)
BOLD: Glenfiddich 15 Years Old / wiśnia / migdał / torf
ROUND: Tanqueray No. Ten / Italicus Rosolio di Bergamotto / grejpfrut
LIVELY: Woodford Reserve / brzoskwinia / miód / aksamitna pianka brzoskwiniowa
MIASTO (KAŻDY Z KOKTAJLI W CENIE 18 PLN)
MELO NA STARYM MIEŚCIE: melon Midori, wódka, syrop cukrowy, limonka, posypka z trawy jęczmiennej
STARA RZEŹNIA: whisky torfowa, gin infuzowany wołowiną, nalewka śliwkowa, szaszłyk z pijanych suszonych śliwek i boczku
COOKIE JEŻYCE: karmelowy rum z Mauritiusa, syrop waniliowy, sól, mleko, posypka z orzeszków ziemnych
ŹRÓDŁO (KAŻDY KOKTAJL W CENIE 18 PLN)
HONEY MOON: deserowy, czekoladowo-miodowy, lekko kwaśny
APPLE FIRE: cynamonowo-jabłkowy, słodkokwaśny, piankowy
SPRING TEA: orzeźwiający, owocowy, w formie lemoniady, herbaciany
SUSZNIA (KAŻDY KOKTAJL W CENIE 18 PLN)
MIKOŁAJ: Hennessy Very Specia, Absynt, Orange Bitters, limonka, syrop lavenda home made, sok pomarańczowy, woda sodowa
JANEK: Jack Daniels Fire, kordiał z zielonego jabłka home made, puree marakuja home made, Cherry Bitters, Splash z Red Bull kokos-acai
ADAM: Hennessy Very Special, Chocolate Bitters, Porto Ruby, Luxardo Maraschino
MUS BAR & VIEW (KAŻDY KOKTAJL W CENIE 18 PLN)
LEAVES THAT A GREEN: smak leśnego shruba oraz wódki Ketel One
POPEYE LIKE DAIQUIRI: siła rumu Plantatnion 3 oraz witalności wydobyta poprzez sok ze świeżego szpinaku, zamknięte lekkością syropu z trzciny cukrowej
OLD M. STORY: młoda wersja Old Fashioned na bazie Chivas Regal Extra oraz syropu z trawy cytrynowej i kropel bittersu z rabarbaru
Koktajle sprzedawane będą tylko i wyłącznie osobom pełnoletnim.
Przekaż koniecznie informację swoim znajomym. Więcej migawek z festiwalu i nie tylko szukaj na naszym Instagramie: @MYTUJEMY.