JAK ZROBIĆ IDEALNY GZIK? SZYBKI PRZEPIS

GZIK to potrawa charakterystyczna dla województwa wielkopolskiego, kojarzy się z Poznaniem podobnie jak koziołki na Starym Rynku czy bazar na Bema. Jak przygotować idealny? Podrzucamy SPRAWDZONY przepis.

SKŁADNIKI

  • 2 ząbki czosnku
  • 1 średnia czerwona cebula (korzystamy z czerwonej, bo lubimy ją bardziej)
  • twaróg półtłusty 3x200g (Piątnica i Czarnków, np.)
  • 300ml śmietany 18%
  • 50 -100ml mleka

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Cebulkę drobno siekamy, dorzucamy do tego czosnek starty na tarce, lub wyciśnięty w prasce.
  2. Wrzucamy do tego biały ser i dodajemy śmietanę.
  3. Dolewamy do tego mleko w zależności od tego jakiej konsystencji chcemy mieć gzik. My preferujemy bardziej „lejący się”.
  4. Wszystko razem mieszamy i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  5. Możemy też opcjonalnie dorzucić rzodkiewki szczypiorek albo cebule dymkę.  Wszytko wstawiamy na 15-20 minut do lodówki, aby się przegryzło.

 

Gzik można serwować z gotowanymi ziemniakami, ziemniakami w mundurkach lub pieczonymi łódeczkami ziemniaków.