GZIK to potrawa charakterystyczna dla województwa wielkopolskiego, kojarzy się z Poznaniem podobnie jak koziołki na Starym Rynku czy bazar na Bema. Jak przygotować idealny? Podrzucamy SPRAWDZONY przepis.
SKŁADNIKI
- 2 ząbki czosnku
- 1 średnia czerwona cebula (korzystamy z czerwonej, bo lubimy ją bardziej)
- twaróg półtłusty 3x200g (Piątnica i Czarnków, np.)
- 300ml śmietany 18%
- 50 -100ml mleka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Cebulkę drobno siekamy, dorzucamy do tego czosnek starty na tarce, lub wyciśnięty w prasce.
- Wrzucamy do tego biały ser i dodajemy śmietanę.
- Dolewamy do tego mleko w zależności od tego jakiej konsystencji chcemy mieć gzik. My preferujemy bardziej „lejący się”.
- Wszystko razem mieszamy i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- Możemy też opcjonalnie dorzucić rzodkiewki szczypiorek albo cebule dymkę. Wszytko wstawiamy na 15-20 minut do lodówki, aby się przegryzło.
Gzik można serwować z gotowanymi ziemniakami, ziemniakami w mundurkach lub pieczonymi łódeczkami ziemniaków.