Pytaliście o ten przepis, to wrzucamy tutaj, aby nie ZGINĄŁ. Przedstawiamy Państwu Zupę Serowo-Porową na smutki, niemały głód i inne takie. Smacznego!
SKŁADNIKI
- 2 pory pokrojone w talarki
- 6 startych marchewek
- 2 kostki rosołowe (wersja dla leniwych – mogą być z knorra, mogą być te biedronkowe, wszystko jedno) albo po prostu przyprawy, suszone lub świeże zioła, doprawiacie wedle uznania
- 3 serki topione, pokrojone w kostki (najlepiej te z Hochlanda, o smaku śmietankowym, ale jest sporo zamienników w marketach i są też ok),
- podwójną pierś z kurczaka (jak lubicie mięso, to możecie więcej)
- garść makaronu (my najczęściej używamy świderek, ale możecie wykazać się kreatywnością i pójść, np. w wstążki)
PRZYGOTOWANIE
- W garnku z wodą gotujemy pokrojoną pierś z kurczaka, do momentu aż będzie miękka.
- Gdy mięso będzie już gotowe dodajemy pokrojoną por, wraz z kostkami rosołowymi i gotujemy przez około 20minut.
- Po około 20 minutach dodajemy starte marchewki i gotujemy znów około 20 minut.
- Po tym czasie, gotując cały czas na bardzo małym ogniu dodajemy pokrojone w kostki serki oraz makaron.
- Całość gotujemy do czasu, aż makaron będzie miękki.
Największy sekret tej zupy jest taki, że jest bardzo sycąca i zdecydowanie lepiej smakuje drugiego dnia, kiedy makaron napęcznieje.
Więcej banalnie prostych przepisów z kuchni MYTUJEMY znajdziecie TUTAJ. Jeśli uda Wam się coś ugotować z nami – wrzućcie foktę na Insta i oznaczcie @mytujemy lub #mytujemy lub jednym i drugim.