ZUPA SEROWO-POROWA DLA NIEZAAWANSOWANYCH

Pytaliście o ten przepis, to wrzucamy tutaj, aby nie ZGINĄŁ. Przedstawiamy Państwu Zupę Serowo-Porową na smutki, niemały głód i inne takie. Smacznego!

SKŁADNIKI

  • 2 pory pokrojone w talarki
  • 6 startych marchewek
  • 2 kostki rosołowe (wersja dla leniwych – mogą być z knorra, mogą być te biedronkowe, wszystko jedno) albo po prostu przyprawy, suszone lub świeże zioła, doprawiacie wedle uznania
  • 3 serki topione, pokrojone w kostki (najlepiej te z Hochlanda, o smaku śmietankowym, ale jest sporo zamienników w marketach i są też ok),
  • podwójną pierś z kurczaka (jak lubicie mięso, to możecie więcej)
  • garść makaronu (my najczęściej używamy świderek, ale możecie wykazać się kreatywnością i pójść, np. w wstążki)

 

PRZYGOTOWANIE

  1. W garnku z wodą gotujemy pokrojoną pierś z kurczaka, do momentu aż będzie miękka.
  2. Gdy mięso będzie już gotowe dodajemy pokrojoną por, wraz z kostkami rosołowymi i gotujemy przez około 20minut.
  3. Po około 20 minutach dodajemy starte marchewki i gotujemy znów około 20 minut.
  4. Po tym czasie, gotując cały czas na bardzo małym ogniu dodajemy pokrojone w kostki serki oraz makaron.
  5. Całość gotujemy do czasu, aż makaron będzie miękki.

 

Największy sekret tej zupy jest taki, że jest bardzo sycąca i zdecydowanie lepiej smakuje drugiego dnia, kiedy makaron napęcznieje. 

Więcej banalnie prostych przepisów z kuchni MYTUJEMY znajdziecie TUTAJ. Jeśli uda Wam się coś ugotować z nami – wrzućcie foktę na Insta i oznaczcie @mytujemy lub #mytujemy lub jednym i drugim.