WIZYTÓWKA #10 – CONCORDIA TASTE, POZNAŃ

Wiecie, że jako MYTUJEMY rozpoczęliśmy działać właśnie w Concordii? To tam poznaliśmy się my – Madzix i Mateo, pracując w agencji reklamowej. Teraz wracamy do ConcordiI, aby odkryć Te przestrzenie na nowo. Chodźcie z nami!

  • Siadaj, tutaj będziesz miała biurko, tu siedzę ja, pokażę Ci gdzie jest kuchnia.
  • Ok, ok. Jutro od 9:00 tutaj, tak?

No i tak się wszystko zaczęło… Niepozorna rozmowa, trochę słownych przepychanek przy realizowaniu zadań z kategorii: WSZYSTKO (jak to bywa na początkowych stanowiskach). We wnętrzach Concordia Design spędziliśmy dobre 3-4 lata, macie tu więc do czynienia z tematem sprawdzonym na każdym polu.

Concordia Taste to nowoczesna restauracja w samym sercu Poznania. Poza lokalnym menu, to także ukłon w kierunku polskiego designu, wszak jest ona częścią Concordia Design – centrum designu i kreatywności. Całość mieści się w zabytkowym budynku przy Rondzie Kaponiera, w którym w czasach okupacji Niemcy rozpoczęli działalność słynnej drukarni. Projekt został całkowicie odnowiony w 2008 r., jednak industrialny klimat i oryginalne ornamenty we wnętrzach zostały zachowane perfekcyjnie. To miejsce naprawdę ma niepowtarzalny charakter – za czasów pracy tam uwielbialiśmy zieloną klatkę schodową, biura z ceglanymi, białymi ścianami i wysokie okna, dzięki którym dopływ światła dziennego był naprawdę wystarczający.

/ fot. materiały archiwalne Concordia Design

Concordia przed długi czas pracy przy Zwierzynieckiej 3 była dla nas kawiarnią, śniadaniownią, lunchownią… a właściwie to drugim domem, bo i wieczorami zdarzało się tam przychodzić, aby nadrobić coś w projekcie czy spędzić czas na integracji z ekipą z pracy. Zapamiętaliśmy tą miejscówkę bardzo dobrze, a oni po niemałym remoncie… wrócili w JESZCZE bardziej odpicowanej, ale też domowej formie.

Jak wyglądają dzisiaj wnętrza samej restauracji? Na pewno są na tyle zróżnicowane, że zajmie chwilę, zanim odkryjecie każdy jej kąt. Mamy więc nowoczesny design, zbudowaną w środku winiarnię, marmurowe stoliki kawowe i osobną strefę do prywatnych spotkań i imprez. Do tego przyjemny ogródek w samym sercu Przystani Sztuki – miejsca, w którym spotykają się 3 ważne budynki: wieżowiec Bałtyk, hotel Sheraton i właśnie Concordia Design. To tu często odbywają się interesujące wydarzenia kulturalne – koncerty, warsztaty, pokazy kina letniego itp.

Na terenach Przystani Sztuki często znajdziecie instalacje artystyczne – jedną z nich są TOTEMY autorstwa Alicji Białej, które wizualizują skalę zniszczenia i biodegradacji naszej planety. Polecamy Wam zagłębić się w treści widoczne na każdym z kolorowych obrazów – NAPRAWDĘ pomagają nam uświadomić sobie, jak bardzo liczą się #babysteps!

/ fot. materiały prasowe VOX Artis

Concordia Taste mimo lokalizacji w ścisłym, biznesowym doskonale sprawdza się na różne okazje: weekendowe śniadania, romantyczne kolacje, pospieszne i oficjalne spotkania, imprezy urodzinowe, wyjścia na koktajle czy też baby showers i nawet wesela!

Historia historią, ale to ludzie tworzą najbardziej klimatyczne miejsca. Kto więc stoi za konceptem Concordii Design i Taste? To postać Ewy Voelkel. Poznanianka, biznesmenka, prywatnie mama trzech synów. Udało się jej sprawnie połączyć działalność komercyjną z edukacją. Nie zapominając przy tym o dobrym smaku, tworząc niemałą przestrzeń dla foodiesów.

źródło: materiały zdjęciowe restauracji

Kto rządzi kuchnią w Concordia Taste? To Tomasz Olewski! Menu restauracyjnego nie da się zakwalifikować do slow foodu, fusion czy innego gastrotrendu. Karta jest po prostu niepowtarzalna! Poza regularnym menu w restauracji możecie spróbować także sezonowych lunczy, serwowane są one od poniedziałku do piątku w godzinach 12:00 – 17:00. Poniedziałki w Concordia Taste otrzymały miano „ZIELONYCH” – w każdy z nich możecie zjeść lunch w wersji roślinnej. Do tego dochodzi także szeroki wybór win – sprawdzaliśmy i potwierdzamy, mają tu pyszne butelki!

źródło: materiały zdjęciowe restauracji

„Autorska interpretacja tradycyjnych dań kuchni wielkopolskiej. Składniki, na bazie których powstają dania, pochodzą od lokalnych producentów. Mają swoją historię, sprawdzone i niezawodne smaki”. Potwierdzeniem powyższego mogą być następujące pozycje w menu:

  • Tatar wołowy z prażonym sezamem, grzybami shimeji, marynowanym imbirem i pędami bambusa
  • Cannelloni mango z krewetkami, trawą cytrynową, imbirem, consomme z marakui i sorbetem cytrynowym
  • Filet z kaczki francuskiej na czarnym ryżu z malinowym coulis i agrestem
  • Polski antrykot od Kręglewskich
  • Deser: tiramisu

 

Nad ciągłym rozwojem, ładem i składem w tym miejscu dba Tomek Tarkowski. Tomek w Concordii pełni funkcję Dyrektora Food & Beverage. Ma łeb na karku i wie co w gastro piszczy, z sukcesem wprowadzając kolejne zmiany w restauracji.

źródło: materiały zdjęciowe restauracji

Co nas zaskoczyło w ostatnich miesiącach najbardziej? Wprowadzenie przez restaurację MISEK SZCZĘŚCIA – śniadaniowej wariacji na temat poke bowl i znanych dań z kuchni wielu krajów. Serwowane w pięknych, ceramicznych naczyniach zaskakują estetyką, kompozycjami i smakiem! Takie bowle moglibyśmy jeść codziennie, przysięgamy. Co idealnie uzupełni taki poranek pełen szczęścia? Kawy speciality, alternatywne herbaty, organiczne napoje – to również miły ukłon w kierunku coraz najbardziej wymagających gości.

> zdjecia kawa / herbata speciality 

Na wyróżnienie zasługuje również forma menu – jest ono zaprezentowane na papierze imitującym gazetę. Wybierając dania z karty, w wolniejszym momencie, możecie dodatkowo dowiedzieć się czegoś więcej o Concordii i osobach z nią związanych i to w bardzo przyjaznej formie. W samym wnętrzu znajdziecie też sporo albumów dotyczących sztuki, designu, architektury, trendów czy innowacji, dzięki czemu pobyt w Concordii Taste to nie tylko fantastyczne smaki, ale także masa inspiracji.

Concordia Taste to także cateringi okolicznościowe i obsługa kulinarna dużych wydarzeń. Transatlantyk Festival, Malta Festival, imprezy biznesowe, konferencje – pamiętamy do dziś, że prawie każdego dnia budynek drukarni wypełniał się nowymi gośćmi z całej Europy, zmierzającymi na kolejne wydarzenie. Sami korzystaliśmy też często z wieczornej obsługi podczas oficjalnych kolacji czy innych dedykowanych eventów i wiemy jedno – obsługa i kuchnia znają się na rzeczy.

A słyszeliście o FoodLab? O tej mobilnej stacji kulinarnej wspominaliśmy Wam już nieraz na łamach naszych kanałów. System został zaprojektowany przez Studio Rygalik i pełni funkcje kuchni, baru, stołu, spiżarni i stanowiska do warsztatów kulinarnych. FoodLab odwiedził już Łódź Design Festival, Design Alive Awards, Arena Design… a za naszych czasów stacjonował także na miejscu w restauracji, gdzie przygotowywano nam szybkie śniadania przed rozpoczęciem intensywnego dnia albo organizowano wieczory z Live Cooking, gdzie na oczach gości kucharze przygotowywali pyszności.

źródło: materiały zdjęciowe restauracji

Concordia Taste to także jedna z popularniejszych restauracji podczas Restaurant Week Polska – wydarzenia skupiającego wokół siebie najciekawsze gastro koncepty. Mamy przyjemność być ambasadorami edycji poznańskiej! Co więcej, masa naprawdę dobrych opinii wokół CT tylko potwierdza jakość i klimat tego miejsca. Jest super!

Warto zwrócić też uwagę na organizowane przez Concordię wydarzenia charytatywne lub kolacje degustacyjne. Często skupiają one Szefów Kuchni z Całej Polski, dla przykładu: Kolacja w duchu Zero Waste, Chefs for Change, Gotujemy Dla Ziemi oraz nadchodząca wieczerza, pt. “Kobiecy punkt jedzenia”.

WAŻNE INFO – ZAPAMIĘTAJ!
Adres: ul. Zwierzyniecka 3, Poznań
Godziny otwarcia:
poniedziałek – piątek: 8:30 – 22:00
sobota: 9:30 – 22:00
niedziela: 9:30 – 18:00
Kanały social media: Facebook / Instagram
Przedział cenowy: 2-daniowy lunch – 30 PLN / dania główne – 35-85 PLN
Dzielnica: centrum, Rondo Kaponiera

Wpis powstał we współpracy z restauracją Concordia Taste.