SKĄD SMAKOŁYKI NA GRILLA W POZNANIU?

Końcówka kwietnia i maj, a potem kolejne ciepłe miesiące bezapelacyjnie kojarzą się z grillowaniem. Przygotowaliśmy coś dla szczęśliwców, którzy posiadają ogródek lub działkę i mimo kwarantanny mogą pozwolić sobie na „barbecue”.

O czym pamiętać przed grillowaniem?
1/ Zakup grilla lub sprawdzenie czy ten, który mamy na stanie nie jest uszkodzony.
2/ Zakup węgla (w przypadku klasycznego) i podpałki.
3/ Zakup jedzenia na grilla (podrzucimy Wam kilka restauracyjnych propozycji, bo przecież relaks ponad wszystko) – dobór menu jest ważny, zadbaj o to, aby każdy znalazł na ruszcie coś dla siebie.
3/ Wybranie miejsca i przygotowanie się na różne warunki pogodowe, u nas sprawdza się w ogrodzie „wiata”, w której możemy schować grilla w przypadku nagłego deszczu.

PROPOZYCJE NA GRILLA OD POZNAŃSKICH RESTAURACJI

BYCZYN / roślinne propozycje – w naszej opinii przekozackie i znajdą swoich zwolenników. Szczegóły tutaj.

PAPAVERO / bardzo spoko cena – 0,5 kg Rostbefu w marynacie za 36 zł to naprawdę promocja, a i oszczędność czasu. Szczegóły tutaj. Mamy info ze sprawdzonego źródła, że menu będzie aktualizowane i dodawane będą nowe propozycję.

CONCORDIA TASTE – od nich przypadły nam do gustu w szczególności dodatki: Kiszonki (szparagi, rzodkiewka, kafalior), poznańskie pyzy z masłem czosnkowym, marynowana sałata rzymska w oliwie cytrynowej i parmezanem, focaccia z oliwą. Szczegóły tutaj.

SteakHouse EVIL – przygotowali paczkę z porcjowanymi i pakowanymi próżniowo mięsami, kompletem przypraw, łojem wołowym do karmelizacji. Szczegóły tutaj. Są w stanie dostarczyć nawet wysokokaloryczny węgiel drzewny i podpałkę!

Restauracje Garden City – pyszne żeberka sous vide w sosie BBQ, karkówka w pikantnej marynacie pomidorowej z octem jabłkowym, boczek bejcowany hiszpańską papryką i musztardą Dijon czy też kaszanka po poznańsku z cebulą i majerankiem w papilotach. Szczegóły tutaj.

CAFE MŁYŃSKA – Cafe Grill, Vege Grill, domowe sosy, zupy w słoiku, sałatki oraz ciasto. Szczegóły oraz menu tutaj.

Restauracje stają na wysokości zadania i przygotowują oferty, które nie pojawiłyby się bez kryzysu związanego z pandemią koronawirusa. Można powiedzieć, że wszystkie propozycje grillowe to produkt ekskluzywny i jedyny w swoim rodzaju. Widać, że żadna z restauracji nie chce zedrzeć z klienta, a po prostu… zapewnić Wam grillowe rarytasy, a sobie płynność finansową. Polecamy zamawiać i wspierać Wasze ulubione lokale. 

BONUSY OD MYTUJEMY

TUTAJ możecie znaleźć kilkanaście piekarni, z których możecie zamówić pieczywo z dostawą lub z odbiorem własnym. Świeży chleb, zgrillowane mięso lub warzywa, sałatka z pomidorami i fetą… i jesteście w prawdziwym NIEBIE!

Urozmaicić grillowe jedzenie możecie produktami od lokalnych dostawców, których ulokowaliśmy w TYM tekście.

Co z naszych przepisów na grilla? 
1/ Klasyczna mizeria jako dodatek – PRZEPIS TUTAJ
2/ Dalgona Coffee jako deser – PRZEPIS TUTAJ
3/ Idealny gzik do pieczonych ziemniaków – PRZEPIS TUTAJ

O czym pamiętać po grillowaniu?
 1/ Maksymalnym wykorzystaniu tego, co nam zostało – kiełbasę można zjeść drugiego dnia, sosy wykorzystać do innych dań, a pieczywo wykorzystać do przygotowania, np. domowych zapiekanek.
2/ O posprzątaniu miejsca, w którym grillujemy i dokładnym wyczyszczeniu grilla.

To co? Grill? Rób zdjęcia i oznaczaj #MYTUJEMY oraz @MYTUJEMY. 

W tekście wykorzystaliśmy zdjęcia z fanpage’y poszczególnych restauracji.