PIECZONE BATATY – PRZEKĄSKA, KTÓRA ROBI SIĘ SAMA

Bataty czyli słodkie ziemniaki goszczą w naszych domach coraz częściej. Mają sporo właściwości zdrowotnych i smakują wybornie. Choć nie dorównują poznańskiej pyrze… mamy przepis, który może Was w nich rozkochać!

PIECZONE BATATY – przekąska idealna na domówkę, na wieczór z filmem czy przegryzkę podczas wkuwania do egzaminu lub czytania sporej ilości książek.

CO POTRZEBUJESZ? 

  • blachę + działający piekarnik
  • 3 bataty średniej wielkości
  • oliwę z oliwek
  • przyprawy (my rekomendujemy: rozmaryn, chilli, czosnek, bazylię, oregano) i standardowo sól oraz pieprz
  • ser feta
  • pomidorki koktajlowe
  • masło
  • folia aluminiowa

 

CO DALEJ? 

  • rozgrzewasz piekarnik do temperatury 200 stopni
  • bataty kroisz w plastry lub paski i rozkładasz na blasze (wcześniej rozłóż folię aluminiową i posmaruj blachę masłem)
  • polewasz rozłożone bataty oliwą i posypujesz ulubionymi przyprawami, a następnie rozsmarowujesz to wszystko po batach używając łyżki lub pędzla kuchennego
  • wstawiasz do piekarnika i pieczesz przez około 60 minut (sprawdzaj co jakiś czas czy są już gotowe)
  • po wypieczeniu przekładasz je na talerz, finezyjnie układasz i dodajesz pomidorki i skruszoną fetę

 

GOTOWE! Danie idealne do dzielenia się. W trakcie pieczenia śmiało możesz wziąć prysznic, odkurzyć mieszkanie lub po prostu poleżeć i nic nie robić.

P.S. My dodaliśmy też na talerz pesto bazyliowe, ale tylko dlatego, że chcieliśmy opróżnić lodówkę i mieliśmy otwarty z nim słoik.