GULASZ Z BATATAMI I CUKINIĄ – DANIE JEDNOGARNKOWE

Bataty są przepyszne w każdej formie, ale ten gulasz wymiata! JednogarnkowE DANIE nie tylko dla jaroszy.

Przepis inspirowany sztosem batatowym, który znamy z kuchni Ani Zientalskiej. To danie pamiętamy z czasów kuchni OJAMI, kiedy to dostawaliśmy do domu zestawy ze składnikami gotowymi do gotowania. Zagranicą wciąż istnieją tego typu koncepty, np. Hello Fresh.

SKŁADNIKI

1/ 2 łyżki mleczka kokosowego
2/ 2 duże bataty
3/ 2 papryki czerwone
4/ 1 cukinia
5/ świeży jarmuż oraz szpinak
6/ ząbek czosnku
7/ 2 puszki pokrojonych pomidorów
8/ soczewica
9/ przyprawy: bazylia, oregano, papryka słodka, papryka ostra, chilli, czosnek, pieprz, sól

JAK PRZYGOTOWAĆ? 

1/ pokój bataty, cukinię, paprykę i czosnek w drobne kostki
2/ do dużego garnku wrzuć bataty i zalej je do większej połowy wodą i gotuj do momentu, aż zaczną być miękkie
3/ dodaj cukinię, czosnek, paprykę, soczewicę i gotuj przez kilka minut
4/ wrzuć 2 puszki pokrojonych pomidorów (cała zawartość, nie odlewaj soku) 5/ dodaj jarmuż lub szpinak (wedle preferencji)
6/ dopraw przyprawami wedle uznania i duś przez kilkanaście minut + dodaj mleko kokosowe

Pozostałe przepisy MYTUJEMY znajdziesz tutaj.