DEKALOG WZOROWEGO GOŚCIA RESTAURACJI

Podobno klient w krawacie jest mniej awanturującym się. Nie zawsze to wystarczy. Dlatego przyda się znać dekalog wzorowego gościa. tak, aby wszystkim żyło się lepiej.

  1. Wzorowy gość jest KULTURALNY. Zna zwroty grzecznościowe, mówi dzień dobry i do widzenia i w sposób jasny i klarowny komunikuje swoje potrzeby. Informuje też na samym początku o ewentualnej konieczności podzielenia rachunku.
  2. Wzorowy gość nie siada przy nieposprzątanym stoliku i czeka na wskazanie wolnego miejsca w restauracji przez kelnera. Dobry gość absolutnie nie przestawia sam stolików i nie przemeblowuje wnętrza lokalu.
  3. Jest cierpliwy i wyrozumiały, nie oczekuje, że wszystko otrzyma w kilka sekund. Nie ma też pretensji o ewentualne braki w menu, np. spowodowane wyczerpaniem zapasów jakiegoś produktu.
  4. Wzorowy gość zostawia napiwek – wiadomo, że to kwestia uznaniowa, ale jeśli jesteśmy bardzo zadowoleni z lokalu, jedzenia i jego obsługi… czemu nie umilić komuś dnia? 10% od rachunku to idealna kwota.
  5. Wzorowy gość rezerwuje stolik z wyprzedzeniem. Wzorowy gość odwołuje też rezerwacje, kiedy wie, że nie uda mu się dotrzeć na wcześniej umówioną godzinę. Wzorowy gość nie jest obrażony, kiedy wpadnie do restauracji na spontanie i nie ma dla niego miejsca.
  6. Wzorowy gość szanuje pozostałych gości na sali – nie krzyczy, nie zostawia dzieci bez opieki, nie robi niepotrzebnego zamieszania.
  7. Wzorowy gość po wyjściu z restauracyjnej toalety zostawia ją w takim stanie, w jakim chciałby ją zastać on sam. Dobry gość nie zostawia też chusteczek po smarkaniu i innych śmieci na talerzach. Dobry gość wie, czym jest kosz i potrafi z niego korzystać. 
  8. Wzorowy gość nie rozmawia przez telefon siedząc z innymi osobami przy stoliku, skupia się na rozmowie, nie zakłóca spokoju innych.
  9. Wzorowy gość nie „pstryka palcami”, jeśli chce przywołać kelnera. Wystarczy nawiązanie kontaktu wzrokowego z kelnerem i np. pokazanie ręką na kartę menu.
  10. Wzorowy klient wyraża swoją opinię – zarówno na miejscu kelnerowi, jak i w mediach społecznościowych. Jeśli jest niezadowolony – stara się rozwiązać sprawę w lokalu, a nie uprawiać egzekucję za pomocą gwiazdek i ocen w Internecie. (doprecyzowując po komentarzach: najpierw rozmowa, potem opinia w przypadku niezadowolenia, a nie raban w sieci, a w lokalu nieme potwierdzenie, że wszystko było ok).

 

Wkrótce wersja tekstu z dobrym kelnerem. Stay tuned! Jeśli uważasz, że coś pominęliśmy w tekście – zostaw komentarz!