WEGE QUESADILLA W 10 MINUT

kiedy złapie cię wieczorny głód, ona ofiaruje pomocną dłoń. kiedy marzy ci się podróż do meksyku, ale póki co musisz zdobywać świat w swoim rodzinnym kraju, ona dostarczy inspiracji i smaku egzotyki. kiedy twoje piwo jest samotne i brakuje mu doskonałej przekąski – ona idealnie uzupełni browara & uczyni twój wieczór smakowitą podróżą w stronę słońca… oh, quesadilla!

Sprawdźcie nasz przepyszny przepis na ten meksykański przysmak w wersji wege, zainspirowany naszym ulubionym kanałem na YT – The Happy Pear. Obczajcie koniecznie – chłopacy robią cuda w kuchni – wegańskie, pyszne & ekonomiczne! Ale do rzeczy!

SKŁADNIKI

  • 1 czerwona cebula
  • olej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 chilli
  • przyprawy: wędzona papryka, mielona kolendra, kumin
  • mała puszka kukurydzy
  • 1 limonka
  • pomidorki koktajlowe (najlepiej w wielu kolorach – ilość dowolna!)
  • puszka czerwonej fasoli
  • świeża kolendra
  • ok. 4 placki tortilli
  • 1 avocado
  • kostka ulubionego żółtego sera (dla wegan: vegan cheeese!)

 

PRZYGOTOWANIE

  1. Na oleju podsmaż cebulę, czosnek i chilli, dodaj przyprawy oraz puszkę kukurydzy.
  2. Podsmaż przez chwilę, skrop sokiem z połowy limkonki.
  3. Dodajemy puszkę czerwonej fasoli i lekko ucieramy całość, by stworzył się sos.
  4. Dodajemy pokrojone pomidorki koktajlowe oraz pokrojoną kolendrę.
  5. Wyjmujemy salsę do miski, rozgrzewamy patelnię, umieszczamy na niej tortillę. Połowę placka wypełniamy cieńką (!!!) warstwą salsy i umieszczamy na górze pokrojone avocado. Drugą połowę wypełniamy serem. Podsmażamy całość, składamy tortillę w pół i wyjmujemy na talerz. Gotowe!

 

Tak nie róbcie! Zbyt dużo farszu = rozwalona tortilka!

Śledźcie nasze kulinarne przygody na naszym Instagramie oraz IG Stories. A jeśli uda Wam się ugotować coś z naszego przepisu, koniecznie oznaczcie swoje foto #MYTUJEMY!